Jättedemonstration mot orimliga levnadskostnader i helgen

Över hela Europa och världen i stort genomförs den ena stora demonstrationen efter den andra, mot politiskt vanstyre, katastrofal ekonomisk politik och allvarliga inskränkningar i den personliga friheten. Den senaste i raden är Portugal, där tusentals människor gav sig ut på gatorna.

Turen har nu kommit till portugiserna att visa sitt missnöje med den rådande ekonomiska situationen för befolkningen. Under lördagen gick tusentals människor ut på gatorna i huvudstaden Lissabon för att markera mot den dåliga levnadsstandarden, rapporterar Reuters.

Över hälften av landets arbetare tjänar mindre än 1 000 euro i månaden (ungefär 11 000 svenska kronor), samtidigt som huspriserna steg med 18,7 procent under 2022, vilket även hyrorna gjorde. Samtidigt har inflationen stigit till 8,3 procent.

På grund av dåliga löner och de höga levnadskostnaderna, har Lissabon utsetts till världens tredje minst livskraftiga stad att bo i, utifrån hur mycket pengar man har kvar efter att räkningarna betalts, enligt CIA Landlords. På första plats ligger Rom och på andra plats London.

Demonstranterna krävde högre löner, pristak på livsnödvändiga varor, samt att den styrande socialistregeringen, under premiärminister Antonio Costa, ska vidta åtgärder mot bostadspriserna. Dessutom kritiserade man politikerna för att prioritera att locka rika utlänningar till Portugal.

Demonstrationer över hela Europa

De två månader som gått av 2023 har innehållit massiva demonstrationer mot de rådande systemen över hela Europa. I Frankrike har över en miljon människor demonstrerat över hela landet mot president Emmanuel Macrons planer på att höja pensionsåldern. I Storbritannien har enorma strejker inom både vård och skola gett stora känningar över hela landet.

När privatekonomin blir lidande, är folk inte lika rädda för att visa ett öppet missnöje med det styrande etablissemanget.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter