Jättemoské planeras – politikerna motverkar folkligt inflytande

Antalet muslimer i Kalmar växer mycket snabbt och nu planeras en moské på mark som kommunen har reserverat för detta syfte. Planerna har dock mött motstånd och politiker vill begränsa det folkliga inflytandet över processen.

Det Muslimska trossamfundet i Kalmar vill ge kommunens allt fler muslimer en mycket större moské och har sett ut en plats i kommundelen Norrliden där också Kalmar kommun har reserverat mark. Det rapporterar SVT.

Kalmar beräknas idag ha 6000 muslimer. 2 miljoner kronor har samlats in av de 13 miljoner som förväntas bli nödvändiga för att bygget ska kunna genomföras. Ingen detaljplan som innehåller moskébygget finns ännu färdig.

Sverigedemokratiskt motstånd

Sverigedemokraterna Kalmar har uttryckt motstånd mot bygget och anser att det planeras på fel plats, rapporterar SVT. Sverigedemokraterna Kalmar har också tagit initiativ till en kommunal folkomröstning i frågan med stöd i kommunallagen.

Med namnunderskrifter från tio procent av de röstberättigade i en kommun måste en sådan folkomröstning hållas. Föreningen har fått ihop cirka 300 namnunderskrifter. Kalmar kommun har cirka 55 000 röstberättigade och drygt 5500 underskrifter krävs för att en folkomröstning ska äga rum.

Kommunalråd kommer ignorera folkviljan

Johan Persson
Johan Persson. Foto: Wikipedia/ Peter Rydén, Kalmar

Det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Persson vill dock inte ha något folkligt inflytande, i form av en folkomröstning, över processen som leder till en moské på 750 kvadratmeter. Han hänvisar till den grundlagsskyddade religionsfriheten i en intervju med SVT.

Denna frihet gäller endast rätten att utöva sin religion, inte en frihet att uppföra stora byggnader. Ett bygglov för en moské kommer förändra Kalmar för all framtid, vilket ändå inte verkar betyda något ur demokratisk synvinkel för socialdemokraterna, Johan Persson eller hans rödgröna kommunstyre.

Övriga partier förkastar folkvilja

Samnytt rapporterar också att även andra partier avser att motarbeta en folkomröstning genom att försöka samla två tredjedelar av kommunfullmäktiges ledamöter mot den, enligt Kommunallagen 5 kap 37 §.

Utöver socialdemokraterna kommer vänsterpartiet, miljöpartiet, moderaterna och kristdemokraterna att medverka till att blockera folkomröstningen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter