Enligt grundlagen har man rätt att bränna vilken symbol eller bok som helst som en del av offentliga protester. Politiska krafter menar nu att andra intressen än denna rättighet ska väga tyngre. Två personer har lämnat in en JO-anmälan mot polisen för juridiskt felaktiga avslag av tillstånd till demonstrationer där koranbränning ingår. Detta blir ett test av hur väl de grundlagsskyddade rättigheterna fungerar.
Två personer har lämnat in en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) mot polisen för deras avslag på tillstånd att genomföra koranbränningar, rapporterar Dagens Nyheter (DN).
Natoansökan underminerar yttrandefriheten
Den situation som den Sverige hamnat i på grund av Nato-ansökan, prövar demokratin och yttrandefriheten i landet.
Det var tillståndet för Rasmus Paludan att bränna en koran utanför turkiska ambassaden, i protest mot de turkiska kraven på inskränkt yttrandefrihet, som fick Turkiet att bryta Natosamtalen med Sverige.
Detta sker alltså i en krigsallians som säger sig skydda just demokrati och yttrandefrihet.
De två politiska veteranerna Carl Bildt (moderat) och Jan Eliasson (socialdemokrat) hör till de som anser att svensk yttrandefrihet har vägt för tungt och att Sveriges militära och säkerhetspolitiska intressen borde väga tyngre, vilket Frihetsnytt tidigare skrivit om.
Efter det stoppade Polisen koranbränningar. Dessutom med juridiskt felaktiga motiveringar som är kopior på Carl Bildts och Jan Eliassons argument
Det återstår att se vart JO-anmälan kommer att leda, om det läggs ned i ett tidigt skede eller öppnar upp för myndigheternas möjligheter att inskränka demonstrationsfriheten.