Joakim Lamotte stäms av ”Näthatsgranskaren”

Joakim Lamotte stäms för grovt förtal av Tomas Åberg som ligger bakom ”Näthatsgranskaren”. Lamotte svarar: ”Jag ångrar inte mina inlägg”

Tomas Åberg ligger bakom den yttrandefrihetsfientliga organisationen ”Näthatsgranskaren”. Organisationen skriver på sin hemsida att deras syfte är att ”minska hatbrott och kränkningar på Internet” och att deras arbete kan beskrivas som ”en form av rättsstatsaktivism i demokratins tjänst”.

Näthatsgranskaren egna beskrivning av verksamheten har dock inte mycket med verkligheten att göra. Organisationen har istället gjort sig känd för att bedriva häxjakt på människor som använder sin yttrandefrihet och säger vad de tycker om olika saker i samhället. Det Näthatsgranskaren i praktiken gör är att skrämma folk till tystnad, för annars finns risken att man blir anmäld och riskerar böter eller fängelse.

Näthatsgranskaren riktar in sig på pensionärer

Tomas Åsberg
Tomas Åberg. Skärmavbild: Facebook/ Joakim Lamotte

Tomas Åberg har satt i system att bevaka framförallt Facebook-grupper. På sin hemsida skriver Näthatsgranskaren själva att de ”följt inlägg och kommentarer i över 200 svenska Facebook-grupper (öppna och slutna) och -sidor”.

När Näthatsgranskaren sedan ser att någon skriver något som kan uppfattas kränkande eller eventuellt falla under HMF-lagen så anmäls detta till polisen.

Samnytt har rapporterat hur Tomas Åberg uttryckligen riktat in sig på pensionärer och att dra dessa inför rätta. I flera fall har det handlat om en pensionär som kritiserar religionen islam, som ondgjort sig över brott begångna av invandrare eller någon som avreagerar sig i en sluten Facebookgrupp.

Tomas Åberg stämmer nu Joakim Lamotte

Den tidigare medborgarjournalisten Joakim Lamotte stäms nu av Tomas Åberg för grovt förtal. Åberg anser att Lamotte skrivit inlägg om honom på ett kränkande sätt.

De inlägg som åsyftas är en rad inlägg där Joakim Lamotte tar upp Åbergs bakgrund som djurplågare, något Åberg faktiskt blev åtalad för 2013. Bakgrunden till åtalet var att Åberg fått djurhållningförbud på grund av djurplågeri.

Nu anser dock Åberg att Lamotte kränkt honom när han spridit dessa uppgifter där han bland annat skrivit att Åberg är ”djurplågare”. Lamotte anser att det har funnits ett allmänintresse att skriva om det.

Till Sveriges Radio säger Lamotte att han står för det han skrivit: ”Jag ångrar inte mina inlägg”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter