Joe Biden: Högsta domstolen dömde fel – ska fråntas sin makt 

Inför ett sannolikt nederlag i de amerikanska mellanårsvalen kastar demokraterna in en brandfackla för att få kvinnliga väljare tillbaka: Om partiet får behålla kongressmajoriteten lovar man köra över högsta domstolen i abortfrågan. 

I juni 2022 rev högsta domstolen upp den vägledande domen Roe v. Wade, som tidigare har fastställt abort som en konstitutionell rättighet. Därmed flyttades makten ett steg närmare folket eftersom USA:s delstater återigen fick rätten att reglera abortpolitiken på delstatsnivå.

Levande debatt

I USA har debatten varit mer livlig och opinionen mot fri abort är mer frispråkig än i Europa. Sedan högsta domstolens beslut i februari har 16 delstater beslutat förbjuda eller begränsa möjligheterna till abort. Kvinnor kan emellertid utföra en sådan process i vilken som helst av de övriga delstaterna, om de tar sig besväret att göra resan. I många fall sker abortresorna med finansiering av globalistiska storföretag, Frihetsnytt rapporterade.

Radikalt förslag

President Joe Bidens förslag för att vinna tillbaka abortsugna väljare inför mellanårsvalen är radikalt även med amerikanska mått mätt. Med en bokstavlig tolkning är det en attack mot grundlagen – kongressen, istället för Högsta domstolen, ska avgöra grundlagsfrågor.
– Det sista ordet vilar inte hos högsta domstolen. Det vilar hos extrema republikaner i kongressen. Det vilar hos er, utropade, Joe Biden enligt Reuters

Joe Biden fortsätter:
– Låt mig säga er en sak – domstolen och de extrema republikanerna som spenderat årtionden med att bestrida Roe kommer att få se.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter