Joe Biden planerar en resa till Saudiarabien trots att han kallat kungariket för en ”paria-stat”

USA satsar på oljeimport från OPEC för att kompensera för ryska handelsstopp – men vägen till en försoning med kronprins Mohammed bin Salman är lång och riskabel

När bensinpriserna stiger planerar USA:s president Joe Biden enligt uppgift en resa till Saudiarabien den här månaden. Den eventuella resan skulle sannolikt föra Biden, ansikte mot ansikte med den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman, MbS som den amerikanske presidenten kallat för mördare.

Biden har faktiskt också kallat MbS en ”paria” – men på senare tid har denna retorik tonats ned, eftersom sanktionerna mot Ryssland och embargon mot dess oljeexport har gjort att Washington behöver be Saudiarabien, världens främsta oljeexportör, att omedelbart öka sin produktion. I det här läget är det Biden som målat in sig själv i ett geopolitiskt hörn, vilket ger MbS en stark hävstångseffekt. Vem som sitter med mest förhandlingsfördelar visade sig till exempel i april när Vita huset skickade CIA-chefen William Burns till Riyadh för att träffa kronprinsen i ett hemligt försök att jämna ut relationerna. Nyligen reste också USA:s samordnare för det nationella säkerhetsrådet i Mellanöstern, Brett McGurk, tillsammans med Amos Hochstein, en senior rådgivare för energisäkerhet vid amerikanska utrikesdepartementet, för att hålla förberedande samtal med saudierna.

Om ett personligt besök av Biden i Riyadh förverkligas, förväntas det inkludera möten med andra medlemmar av Gulf Cooperation Council, vilket innefattar Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten samt även Egypten, Irak och Jordanien, baserat på Vita husets källor.

Bloomberg rapporterar samtidigt att Joe Bidens resa till Saudiarabien är ”sannolik”, men det är ännu inte bekräftat att den skulle inkludera ett personligt möte med MbS. Det är dock nästan omöjligt att föreställa sig en sådan resa utan att USA:s president träffar eller får välsignelser av kungadömets härskare.

Rykten om att Biden ska resa till Saudiarabien har rapporterats i massmedierna under flera månader, sedan den ryska invasionen av Ukraina förde med sig turbulens och extrem osäkerhet på oljemarknaderna. Men mordet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul år 2018 är fortfarande stort. Flera mordutredningar, däribland en rapport från CIA, har påvisat kopplingar direkt till MbS. Trots detta har Bidenadministrationen hittills inte vidtagit några konkreta åtgärder för att straffa den saudiske härskaren. Den möjligheten verkar nu längre bort än någonsin.

Det finns också en världspolitisk risk för Biden att verka för villig att reparera banden, eftersom det kan innebära att USA ger sin hand till MbS med risk för ett pinsamt offentligt avvisande i sista minuten från en fortfarande kränkt kronprins känd för hänsynslösa och förnedrande handlingar. Så finns även MbS välkända tillslag mot både kungliga och politiska rivaler och oliktänkande inom landet. Sedan prins Mohammed blev kronprins 2017, har det inkluderat att fängsla sina egna farbröder och kusiner inom kungafamiljen såväl som saudiska rättighetsförespråkare, samt, enligt den amerikanska underrättelsetjänsten, beordra mordet på Khashoggi.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter