torsdag, 6 oktober, 2022

Joe Biden skickar sin fru på besök till Ukraina

USA:s president skickar landets första dam att besöka krigszonen under mors dag

”USA:s första dam, Jill Biden, tillbringade en del av Mors dag med att göra en oanmäld resa till Uzhhorod, en liten stad i det sydvästra hörnet av Ukraina, ett land som de senaste 10 veckorna har varit under invasion av Ryssland.” enligt reportage från CNN. Det har nu inte undgått någon att Vita husets PR-byrå försöker överträffa sig själva när det gäller sätt att visa sitt stöd för Kievregimen.

Förra månaden besökte både utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin Kiev, och parlamentets talman Nancy Pelosi gjorde resan för en vecka sedan. Det senaste i raden av amerikanska dignitärer som besöker krigszonen kom i form av en ”överraskning” på mors dag när första damen Jill Biden reste till Ukraina för att träffa Kievs första dam för en fotografering.

De två träffades i en före detta skola som nu är ett flyktingcenter. Bedömare var snabba med att notera att det är första gången som Volodymyr Zelenskys fru, Olena Zelenska, har dykt upp offentligt sedan den ryska invasionen startade den 24 februari.

Inte lika noga med fru Biden

Den ukrainska första damen berömde Jill Bidens ”mycket modiga handling” – och fru Biden förklarade: ”Jag ville komma på mors dag.” Hon säger vidare: ”Vi tyckte att det var viktigt att visa det ukrainska folket att kriget måste stoppas. Och det här kriget har varit brutalt.”

För tre veckor sedan sa Ukrainas president Zelensky att USA:s president borde besöka hans land personligen eftersom ”han är USA:s ledare, och det är därför han borde komma hit för att se.” Men många har noterat den enorma säkerhetsapparaten en sådan resa skulle kräva, för att inte nämna Bidens ålder, uthållighet och mentala tillstånd.

Förra månaden när hon pressades på frågan om Biden skulle åka till Ukraina så insisterade Vita husets pressekreterare Jen Psaki ”Nej. nej… Vi skickar inte presidenten till Ukraina.” Hon förklarade att när Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besökte Ukriana var han tvungen att ta en lång tågresa under mycket säkra förhållanden. Förslaget var att det skulle vara för svårt och riskabelt för USA:s president att åta sig, men det gäller tydligen inte hans hustru.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

Ryssland starkt trots sanktioner

USA fortsätter sponsra kriget

CNN stäms av Trump på miljardsumma