Jomshof belyser begreppet ”vandel”

Begreppet vandel, ungefär livsföring, med rötter från tiden för flera hundra år tillbaka, har levt en undanskymd tillvaro i det moderna Sverige. Det har fått förnyad juridisk aktualitet sedan Tidöavtalet pekat ut vandel som ett kriterium för uppehållstillstånd i Sverige.

Richard Jomshof, ordförande i Riksdagens justitieutskott, preciserar nu till viss del i en intervju vad som ska ingå i begreppet vandel som förekommer i Tidöavtalet och vilket innehåll som ordet täcker.

Han visar bland annat på beteenden som oftast hänger ihop med religiös extremism, bland annat hedersvåld, tvång mot barn att bära slöja och hatpredikningar, och knyter dem till begreppet vandel i samband med prövning av utländska medborgares rätt att vistas i Sverige.

Det kan konstateras att begreppet vandel redan i dag förekommer och används vid olika juridiska prövningar, till exempel vid utfärdande av taxilegitimationer, eller vid auktorisering av revisorer, utan att det har lett till oöverstigliga tolkningsproblem.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter