Under många år har en debatt pågått om hur problemen i vården kan lösas. Ingen på politisk nivå har riktigt velat kännas vid grundorsaken till problemen – att personalen har för dåligt betalt och därmed för svag motivation. Tills nu, när Region Jönköping har börjat agera.
I flera års tid har det rapporterats om hur flera olika branscher i Sverige haft det tufft att behålla personal och erbjuda en attraktiv arbetsplats. Flera av dessa branscher finansieras av staten, däribland skolan och sjukvården.
Att verksamheter som finansieras av staten är dåligt finansierade är det många som kritiserat. Anledningen till kritiken har varit att Sveriges skattetryck är ett av de högsta i världen men samtidigt sjunker kvalitén på de offentligt finansierade verksamheterna. Detta har fått många att undra vad skattebetalarnas pengar egentligen går till.
Lön och arbetsprestation
Att en person trivs på sitt jobb beror på många olika faktorer men oavsett trivseln är lönen av betydelse, framför allt för personer med lägre lön i genomsnitt.
Svenskt Näringsliv genomförde en omfattande undersökning i privat sektor som visar på lönens betydelse för motivationen att byta arbetsplats, en nyckelfaktor i vårdbemanning. En del av svensk vård ingår för övrigt just i privat sektor, vilket gör undersökningen högst relevant för vården.
I den politiska debatten har det dock länge varit tabu att diskutera lönefrågor i vården, eftersom många politiker har varit oroliga för budgetkonsekvenserna.
Jönköping går från ord till handling i vårdkrisen
Region Jönköping har sedan en tid haft för avsikt att jämna ut löneskillnaderna mellan anställda som har arbetsuppgifter av jämförbar svårighetsgrad (svarande mot utbildningsnivå och komplexitet).
Målet var att höja medianlönen (lönen i mitten av löneskalan) och därmed göra anställning i bland annat vårdsektorn attraktivare. SVT rapporterar att regionen nu har genomfört programmet och lyckats att höja lönerna.
Region Jönköping bevisar att det finns pengar och resurser till löneökningar i vården och att det som krävs är att arbetsgivaren bestämmer sig för att agera på detta.