Jordan Peterson hotas med tribunal om han inte genomgår ”omskolning”

Den kanadensiska provinsen British Columbia antog nyligen en lag som kan leda till att läkare döms till fängelse i upp till två år om de anses ha spridit vissa typer av ”falsk eller vilseledande information”. Samtidigt hotar högskolan i Ontario, som har status av ett statligt tillsynsorgan, att dra in yrkeslicensen för den kliniske psykologen Jordan Peterson, om han inte går en kurs i omskolning vad gäller hur han kommunicerar i sociala medier.

Den numera världskände författaren och psykologen Jordan Peterson avslöjar på Twitter att College of Psychologists of Ontario, ett tillsynsorgan som licensierar praktiserande kliniska psykologer, har krävt att han genomgår en kurs i ”omskolning i kommunikation på sociala medier”. Vägran att deltaga i kursen skulle enligt högskolan leda till att han ställs inför en tribunal med upphävande av hans yrkeslicens som följd.

Peterson själv menar att högskolan har utfärdat detta krav därför att han återpublicerat ett Twitterinlägg av Kanadas konservativa partiledare, Pierre Poilievre, som kritiserat den kanadensiska premiärministern Justin Trudeau och dennes politiska allierade.

Vidare menar Peterson att kravet om omskolning har utfärdats för att han kritiserat brister i klimatförändringsmodeller, motsatt sig anatomiskt könsförändrande kirurgi på minderåriga, samt varnat kanadensare för att det är fel av socialtjänst och polis att omhänderta barnen till de demonstranter som deltog i lastbilsförarnas protester under förra året.

Högskolans krav på tribunal grundar sig på godtyckliga anmälningar från en minoritet

Högskolans krav om att underkasta sig tribunal och omskolning grundar sig enligt Jordan Peterson på ett drygt tiotal anmälningar som inkommit under en fyraårsperiod. Anmälningarna rör saker som den kliniske psykologen skrivit på Twitter, samt sagt i The Joe Rogan Show, som är ett offentligt debattprogram.

Jordan Peterson har 3,6 miljoner följare på Twitter, och hans framträdande i The Joe Rogan Show har setts av 32 miljoner tittare. Flera av de anmälande har dessutom falskeligen hävdat att de varit klienter till psykologen, vilket genom journalföring har kunnat tillbakavisas.

Joe Rogan och Jordan Peterson
Joe Rogan och Jordan Peterson. Foto: Youtube/ PowerfulJRE

Ett återkommande tema i anmälningarna är att anmälarna menar att den kliniske psykologen skadar människor med sina uttalanden. Inte i ett enda fall är det anmälaren själv som anser sig ha blivit skadad, utan alltid andra som anmälaren påstår sig företräda.

Om jag går med på att detta straff utdöms mot mig, och accepterar att gå den här omskolningskursen. Då innebär det inte bara att jag godtar att jag har gjort fel, det innebär även att det näst allvarligaste straffet som överhuvud taget kan utdömas redan har utdömts mot mig. Mitt straff kommer att publiceras offentligt, och jag kommer anses ha en hög risk att förbryta mig igen. Det skulle göra mig mer utsatt”, skriver Jordan Peterson i Twitterinlägget.

Angrepp på yrkesutövande akademiker alltmer vanligt

Vi är nu i en situation där yrkesverksamma kan få sina försörjningsmöjligheter och offentliga rykte hotade på ett mycket allvarligt sätt för att de stödjer den politiska oppositionen, eller för att de kritiserar personer i regeringen, säger Peterson.

”Kanadensare: era läkare, advokater, psykologer och andra yrkesutövare är nu så skrämda av sina kommissarier att de är rädda för att berätta sanningen för er. Detta innebär att er vård och de juridiska råd som ni får, har blivit farligt opålitliga”, skriver Jordan Peterson i Twitterinlägget.

Peterson menar att den här typen av ultimatum från tillsynsmyndigheter blir vanligare därför att så kallade ”social justice warriors” har gjort ett vapen av förfarandet att anmäla människor för yrkesfel, och därför att medarbetare på tillsynsmyndigheter har blivit ombud för ideologiskt betingad moralism.

Peterson hävdar att kanadensiska tillsynsmyndigheters användning av den sortens hot som riktats mot honom själv, även förekommer inom områden som juridik och hälsovård. Det skrämmer yrkesutövare, och påverkar deras yrkesutövning på ett sätt som gör att de råd som de ger har blivit farligt opålitliga.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter