Jordan Peterson och World Economic Forum

Psykologiprofessorn Jordan Peterson har presenterat ett alternativ till World Economic Forum (WEF), som ska fokusera på sådant som utvecklar mänskligheten och stärker människors fri- och rättigheter. Frihetsnytt har talat med Hans Erixon, expert på WEF, om det presenterade alternativet och vad WEF:s syfte egentligen är.
Jordan Peterson
Jordan Peterson. Foto: Wikipedia/ Gage Skidmore

Tidigare under tisdagen publicerade Frihetsnytt nyheten att psykologiprofessorn och opinionsbildaren Jordan Peterson presenterat ett alternativ till World Economic Forum (WEF). WEF är en sammanslutning som samlar Finanseliten och årligen har ett stort möte i schweiziska Davos, där världens mäktigaste personer inom finans, politik och media deltar. Nyheten meddelades i ett avsnitt av den frispråkige Joe Rogans podd The Joe Rogan Experience, där Peterson berättade om problemen med WEF och vad det nya alternativet är tänkt att bidra med.

Frihetsnytt har talat med Hans Erixon, som utförligt har studerat WEF, om vad han tror att det nya alternativet kommer ha för betydelse, samt vad WEF egentligen står för.

Syftet är att åstadkomma en ny världsordning

För att kunna bedöma vad det nya alternativet innebär är det viktigt att fastställa WEF:s exakta syfte. Det är en omfattande skillnad mellan hur de framställer sig själva och vad deras verkliga agenda är.

– Det egentliga syftet är ju helt klart att åstadkomma en helt ny världsordning, New World Order. Det är klart uttalat av personer som John Kerry och Joe Biden, är Erixons svar på frågan om vad WEF:s egentliga syfte är. Men när de ska beskriva sig själva officiellt handlar all argumentation om de områden som de vill förändra, såsom miljö och hälsa, med hänvisning till överhängande hot om klimatet och pandemier.

Som Frihetsnytt har beskrivit i flera artiklar om WEF, så ligger deras fokus på att omskapa världen i grunden, där människans frihet och ägande har lämnats över helt till organisationer och storföretag. Agendan sammanfattas med deras egna ord som ”The great reset” (sv. ”den stora återställningen”), där hela världsekonomin ska göras om i grunden.

Alternativ till apokalyptisk berättelse

Petersons alternativa sammanslutning är tänkt att lyfta mänskligheten, genom att stärka deras friheter, det personliga ansvarstagandet, samt ekonomiska och materiella trygghet. Detta går på tvären mot WEF, som vill ta ifrån människan både ansvar och frihet och reducera dem till konsumenter och producenter, för att de ska skyddas mot olika utpekade faror.

– Han [Peterson] vill erbjuda ett alternativ till World Economic Forums apokalyptiska berättelse. Det är hans motiv. Det är dock svårt att bedöma om han kommer att lyckas i nuläget, säger Erixon då man inte vet vad Petersons mål är.

Erixon berättar att det event som kommer att utgöra invigningen av detta alternativ äger rum i London i höst och går under namnet Alternative Vision.

Klaus Schwab
Klaus Schwab, WEF:s grundare och företrädare, talar gärna och ofta om nära förestående klimatkatastrofer. Endast WEF har lösningen på problemen, hävdar han. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum

Kommer bemötas med tystnad i början

En viktig fråga är hur WEF kommer att reagera om de upplever att konkurrensen från Peterson blir alltför stor. Erixon tror dock att de kommer försöka tysta ned det i början, men då Peterson är en välkänd person som når ut till många, återstår det att se om den taktiken kommer att fungera.

Initialt kommer de att ignorera det, för att sedan kommentera det när de väl vet mer. Det intressanta är att han är en väldigt känd person och i viss mån kontroversiell, vilket kommer att dra intresse för det här evenemanget, är Erixons bedömning.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter