Jordan Peterson öppnar icke-pk universitet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
En konservativ profil som väckt stor uppmärksamhet på senare år är Jordan Peterson. Det är inte många som är medvetna om vilken genomslagskraft hans idéer och budskap faktiskt har haft i västerlandet. Peterson har satt krafter i rörelse som kan förändra hela utbildningsväsendet i grunden. 

Vem är Jordan Peterson?

För de av er som inte är bekanta med Jordan Peterson, är han en kanadensisk universitetslektor och klinisk psykolog i 60-årsåldern som skapat mycket uppmärksamhet på senare år. Det är främst hans höga position inom den akademiska världen, kombinerat med klarspråk och intellektuellt väl underbyggda resonemang, som har gett upphov till publiciteten. Betoningen ligger framförallt på ämnen som rör mänsklig psykologi och mänskliga beteenden (som är hans specialitet), däribland personlig utveckling och könsskillnader.

Resonemangen, idéerna och budskapen som han framfört har en uttalat konservativ prägel och går långt utanför åsiktskorridoren. Han har tilltalat ung publik som törstat efter riktig kunskap och bildning med förankring i verkligheten, utan några politiskt korrekta skygglappar. 

Allt detta, plus det faktum att han alltid välartikulerat försvarat sina idéer och budskap utan att be om ursäkt, har fått en stor räckvidd och har gått i bräschen för en alternativ syn inom utbildningsväsendet.

Så har han fått ett stort inflytande

Jordan Peterson har inte blivit känd och inflytelserik över en natt. Det har skett först efter många års gedigen forskning inom sin disciplin, genom författarskapet med ett flertal böcker, och en rad intervjuer med såväl fria som etablissemangets medier.

Cathy Newman. Foto: Wikipedia/ NHS Confederation

Releasen av hans bok 12 livsregler, samt en handfull uppmärksammade intervjuer i de stora medierna, har tveklöst gett hans inflytande och räckvidd en ordentlig skjuts framåt. I synnerhet hans uppmärksammade intervju om det så kallade lönegapet mellan kvinnor och män med Cathy Newman i brittisk TV, samt debatten i kanadensisk statstelevision om ”könspronomen” på bästa sändningstid. Något som sedan gav upphov till stora protester på både hans eget universitet, University of Toronto, och de universitet dit han varit inbjuden som gästföreläsare.

Dessa uppmärksammade händelser, i kombination med åldern, erfarenheten och den sakliga framtoningen, har gjort honom till lite av en fadersfigur bland anhängarna. Någonting som övriga konservativa och intellektuella, likt Ben Shapiro och Charlie Kirk inte ger skenet av i alls samma utsträckning. 

Olikt andra uttalat konservativa tänkare har han också en stark ryggrad. Han intar aldrig försvarsställning när hans idéer och budskap stöter på stort motstånd eller attackeras. Tvärtemot går han på offensiven utan att be om ursäkt för sin existens eller uppfattning, oavsett vilken fråga det handlar om.

Då han redan når en enorm publik och inte är beroende av de reguljära medieplattformarna för att nå ut med sina idéer, behöver han varken censurera sig själv eller oroa sig för vikande tittarstöd. Allt detta sammantaget gör honom till kanske en av de mest inflytelserika intellektuella i modern tid. Något som definitivt har varit behjälpligt för hans storartade ambitioner inom utbildningsväsendet. 

Stora ambitioner för utbildningsväsendet

Det som Peterson dock på senare tid blivit uppmärksammad för är hans stora engagemang för verklig bildning. Han har under åren givit välriktade kängor mot flertalet av utbildningarna som erbjuds vid universiteten, och som han menar är helt värdelösa. Samtidigt har han inte stannat där utan även gått i bräschen för att utforma en av lösningarna:

Planerna på ett humaniorainriktat online-universitet med fokus på västerlandets stora litterära verk där verklig yttrandefrihet råder, utan politisk korrekthet och åsiktskorridorer som kväver fria tankar och diskussioner. Det kommer dessutom att vara självgående, kosta en bråkdel av ordinarie lärosäten (upp till 50 gånger mindre), ha stor tillgänglighet och vara självfinansierat av både studenter och diverse intressenter. Tanken är att strikt meritokrati ska råda, snarare än oligarki.

Det finns även långtgående tankar på användandet av artificiell intelligens (AI) i syfte att bland annat precisera efterfrågan (var den finns), nå ut till fler intressenter (framförallt medfinansiärer) och sortera ut relevant kursmaterial, likväl som icke-relevant sådant.

Det blir helt enkelt ett nytt sorts lärosäte som kan rädda undan miljoner av ungdomar från de moderna universitetens degenerering, som han menar är korrumperade av kvinnostudier, etniska studier och ändlösa diskussioner kring genus, HBTQ, mångfald och (påstått) vita privilegier. Framförallt programmen inom humaniora och tvärvetenskapliga inriktningar som han menar har blivit indoktrineringskulter. Mycket på grund av den så kallade ”postmoderna neo-marxismen” som även kallas för ”Den långa marschen genom institutionerna”.

Han vill med andra ord skapa ett radikalt motsatt alternativ till dagens moderna lärosäten där verklig utbildning, kunskap och yttrandefrihet alltid står i centrum. Ungefär som universiteten var tänkta när de grundades från första början.

Rädda västerlandets ungdom

För att västerlandet överhuvudtaget ska överleva och ha en framtid, framhäver Peterson vikten av sunda, kloka och självständigt tänkande ungdomar. Därmed är det viktigt att ungdomen inte indoktrineras på de moderna lärosätena. Detta sker förslagsvis genom att de mest politiserade programmen på lärosätena upphör eller att ungdomarna letar efter andra alternativ. 

Han menar att humanioraprogrammen på universitet världen över, blivit så korrumperade och kvävda av nymarxismen att de på sikt inte kan överleva och inte heller bör göra det, för västerlandets bästa. Program likt kvinnostudier, genusvetenskap och etniska studier, säger han bör upphöra omgående då de aldrig var tänkta att vara universitetsprogram från första början. 

Ambitioner som delvis förverkligats

Redan kort efter att Peterson presenterade sina alternativ till traditionella lärosäten (vintern 2018) var intresset från allmänheten stort. Genom den crowdsource-finansierade plattformen Patreon fick han snabbt de 10 000 anhängare som han ansåg behövdes för uppstarten av online-universitetet.

Dock har initiativet stött på patrull, framförallt från kanadensiska myndigheter, och etablerade medier som gjort stora ansträngningar för att mota det i grind. Från myndigheterna genom att förhindra erhållandet av fullvärdig ackreditering som officiellt lärosäte, samt hot om återkallandet av hans psykologlegitimation, i samband med några uppmärksammade uttalanden i sociala medier.

Från de etablerade mediernas sida däremot, har det mer handlat om återupprepade försök till karaktärsmord i västerländska medier (inklusive de svenska). Trots ambitionerna lyckades försöken inte särskilt väl i samband med Petersons Skavlanbesök hösten 2018, där den före detta Centerledaren Annie Lööf gjorde misstaget att försöka bemöta hans ståndpunkter. Något hon bittert fick ångra.

Annie Lööf blev förskräckt av Jordan Petersons åsikter i ”Skavlan”. Skärmavbild: YouTube/Dagbladet

I en nyligen inspelad intervju hos Joe Rogan framstår det som att online-universitetet inte är långt från sitt öppnande. Dock framgår det inte i inslaget (eller från övriga källor) ifall det ännu fått någon officiell ackreditering av kanadensiska myndigheter.

Vad gäller drömscenariot om massiva uttåg från moderna lärosätena har det ännu inte infriats. Dock går det i önskvärd riktning med en minskning av 1,5 miljoner studenter på amerikanska lärosäten mellan 2016-2021, där männen står för den största minskningen. Idag är endast 4 av 10 amerikanska universitetsstudenter män vilket indikerar ett litet paradigmskifte.

Motstånd som varit tämligen resultatlöst

Med tanke på alla försök till karaktärsmord som Jordan B Peterson fått utstå genom åren, är det många som förundras över hur han ännu står kvar på benen. De flesta hade ju dukat under tämligen snabbt. Tänker man efter lite är det dock inte så konstigt:

Han är en man med storslagna mål och ambitioner som är beredd att gå genom eld och vatten för att förverkliga dem. På en sådan dedikerad och envis person biter inte återkommande fula ord och tillmälen. Dessutom har han ett enormt stort stöd bland alla samhällsgrupper. Främst från de unga män som läst hans böcker och uppger sig ha blivit livskraftigare efter att ha anammat dess budskap och idéer.

Sist men inte minst har han egna medieplattformar att stå på ifall de ordinarie skulle stänga av honom. Så länge anhängarna finns kvar spelar det ingen roll vilken plattform han för tillfället använder sig av. Han når ut till folk ändå, varför myndigheters och mediers motstånd mot honom förblir tämligen resultatlöst.Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter