JP Morgan ville inte avsluta sexförbrytarens konto

Banden mellan banken JP Morgan Chase & Co och sexförbrytaren Jeffrey Epstein var djupare än vad banken tidigare har erkänt och sträckte sig flera år efter det att banken beslutade att stänga hans konton.

Den amerikanska banken JP Morgan är känd som en privatbank för de extremt rika. Efter den dömde sexförbrytaren Jeffrey Epsteins död har det visat sig att banden mellan banken och honom ingalunda avbröts då det blev känt att Epstein var en sexualbrottsling.

Detta kan tyckas en smula märkligt då banker idag skickar långa frågeformulär bara en kund vill ta ut eller sätta in några tusenlappar. I Epsteins fall hade varningssignaler för misstänkta pengaöverföringar gått ut på banken redan 2006. Samma år började JP Morgan-chefer och medarbetare diskutera det man kunde läsa om Epstein i pressen och vad de skulle göra med hans konton som klassificerades som ”högrisk”.

Men inget gjordes under de kommande åren.

Flera bankchefer hemma hos Epstein

Mary Erdoes, en anställd nära vd:n Jamie Dimon, gjorde två besök till Epsteins radhus på Manhattans 2011 och 2013, alltså när Epstein fortfarande var kund hos banken. John Duffy, som ledde privatbanken, besökte Epstein i april 2013. En månad senare förnyade banken ett tillstånd som gjorde det möjligt för Epstein att låna pengar från sina konton trots upprepade varningar från personal som arbetar med regelefterlevnad, rapporterar Wall Street Journal.

Även Justin Nelson, en av Epsteins bankkontakter på JP Morgan, hade omkring ett halvt dussin möten i Epsteins radhus mellan 2014 och 2017, och reste även till Epsteins ranch i New Mexico 2016.

Ytterligare en hög chef Paul Barrett planerade minst fem möten med Epstein mellan 2014 och 2017 innan han lämnade JP Morgan.

JP Morgan har sagt att de stängde Epsteins konton 2013. Mary Erdoes har tidigare sagt att den enda gång hon minns att hon träffade Epstein var den dag då hon sparkade honom som kund.

Banken förnekade kännedom om Epsteins brott

Epstein dömdes 2008 för att ha uppmanat en minderårig till prostitution. Han arresterades 2019 och anklagades för att bedriva handel med flickor och utnyttja dem sexuellt. Epstein avled 2019 i ett New York-fängelse, i väntan på rättegång för sexförbrytelser, av vad stadens rättsläkare ansåg vara ett självmord.

Banken har förnekat att den kände till Epsteins brott men de nya uppgifterna är komprometterande och visar att JP Morgan behandlade Epstein som en toppkund efter hans första fällande dom, och trots upprepade varningar från sina egna anställda. Dessutom fortsatte högt uppsatta anställda på banken att träffa honom i åratal efteråt.

JP Morgan hävdar dock till sitt försvar att de träffar med Epstein som inträffade senare gällde andra JP Morgan-kunder som Epstein representerade.

Stämningar mot JP Morgan

I slutet av förra året lämnades två stämningar in mot JP Morgan, av en kvinna som har anklagat Epstein för sexuella övergrepp, där det hävdas att banken överförde pengar som användes för att betala hans påstådda offer. Som svar på stämningarna har JP Morgan överlämnat dokument som beskriver interaktioner mellan Epstein och bankanställda, varav många har vittnat under ed i domstol och vd:n Jamie Dimon förväntas göra detsamma nästa månad.

JP Morgan har förnekat kännedom om Epsteins brott och stämmer i sin tur den tidigare bankchefen Jes Staley för att ha vilselett företaget om Epsteins beteende.

Bankchef bästis med Epstein

I september 2009 befordrades Jes Staley till ett nytt jobb som chef för JP Morgans företags- och investeringsbank.

Staley besökte Little St. James, Epsteins privata ö där många av sexövergreppen ägde rum, i november samma år. ”För närvarande sitter jag i badkaret med ett glas vitt vin”, skrev Staley till Epstein, enligt stämningsansökan. ”Detta är ett fantastiskt ställe. Verkligen fantastiskt. Nästa gång är vi här tillsammans. Jag är skyldig dig mycket. Och jag uppskattar djupt vår vänskap. Jag har få riktiga vänner.”

Fortsatta ifrågasättanden sopades under mattan

Vissa inom JP Morgan fortsatte att ifrågasätta Epstein som kund. ”Se nedan nya anklagelser om en utredning om barnhandel – är du fortfarande bekväm med denna klient som nu är en registrerad sexförbrytare”, skrev en bankanställd i ett e-postmeddelande från 2010. Men JP Morgan höll fast vid Epstein och gav honom samma år möjlighet att låna 50 miljoner dollar.

En granskning av förhållandet föll på Staley, Epsteins nära vän. Epstein sa till honom att ”det inte fanns någon sanning i anklagelserna, inga bevis”, enligt stämningsansökan från Jungfruöarna. ”Vi kommer att fortsätta att övervaka kontona och kontantanvändningen noga framöver.”

Staley reste till Little St. James igen i januari 2011, sade personerna.

Samarbete med den kände sexförbrytaren

Ledande bankchefer fortsatte att träffa Epstein. Epstein hade föreslagit JP Morgan en filantropisk fond på flera miljarder dollar, där han skulle hjälpa till att få in rika kunder som kunde skjuta till minst 100 miljoner dollar, enligt personer med insyn. Under flera månader diskuterade Erdoes, Staley och Epstein samarbetet.

Staley lämnade JP Morgan i början av 2013 och banken beslutade att stänga Epsteins konton några månader senare. Staley blev senare vd för Barclays PLC, men lämnade den brittiska banken i slutet av 2021 efter att brittiska tillsynsmyndigheter sagt att han lämnat en ofullständig redovisning av sin relation med Epstein.

Stämningarna mot JP Morgan ska enligt planerna behandlas i domstol i oktober.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter