Ju fler kandidater, desto bättre för Trump

Fler republikanska presidentkandidater förväntas anmäla sig till nomineringen av representant till valet nästa år. Detta kan bli till fördel för Donald Trump då det kan leda till att motståndet mot honom inom det republikanska partiet på så vis kan splittras.

De republikaner som tycker att Donald Trump är för kontroversiell för att slå den nuvarande presidenten, Joe Biden, oroar sig nu för att ju fler kandidater som slåss om posten som republikansk presidentkandidat, desto starkare splittring blir det i anti-Trumprörelsen, skriver Reuters.

Detta kan alltså leda till stora fördelar för Donald Trump. Det kan även lägga hinder i vägen för Trumps huvudrival – Floridas guvernör Ron DeSantis, tror vissa partimedlemmar och bedömare.

Fler kandidater denna vecka

Denna vecka förväntas den tidigare vicepresidenten Mike Pence, den tidigare guvernören i New Jersey Chris Christie och guvernören i North Dakota Doug Burgum anmäla sina kandidaturer, vilket gör att antalet utmanare till Trump blir tvåsiffrigt.

Politiska analytiker gör i dagsläget bedömningen att Trump kan räkna med stöd från minst en tredjedel av de republikanska väljarna. Ron DeSantis som är den näst mest populäre kandidaten har alltså en tuff kamp framför sig om han ska lyckas vinna över en stor del av dem. Han har även ett antal andra rivaler som kan hindra honom från att bygga den koalition han behöver för att ta sig an Trump.

Trump leder stort men loppet är inte avgjort

Jimmy Carter. Foto: Wikipedia/Department of Defense. Department of the Navy. Naval Photographic Center

Just nu är det Trump som leder med 49 procents stöd medan DeSantis kommer på andra plats med 19 procent, så gapet är enormt. Pence har bara 5 procents stöd och den tidigare South Carolina-guvernören Nikki Haley har 4 procent, medan övriga knappt kan registrera något stöd alls.

Man kan ju fråga sig varför dessa små aktörer nominerar sig och det kan finnas fler skäl till det. Bland annat att de faktiskt tror att de kan vinna, att de kan få en vicepresident- eller ministerpost, eller bara 15 minuters berömmelse. Fast det har hänt att dessa i början obetydligt små konkurrenter har vunnit. Demokraten Jimmy Carter vann 1976 och Trump, som bara hade 4 procent i opinionsmätningarna när han tillkännagav sin kandidatur i juni 2015.

Så vem som kommer att stå som republikansk presidentkandidat i nästa års val är ännu en öppen fråga.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter