Judarnas Torah kommer brännas utanför Israels ambassad

Efter att Paludan bränt koranen utanför Turkiets ambassad, avser en muslim bränna en bibel på Sergels torg, samt ett exemplar av judarnas heliga skrift, Torah, utanför Israels ambassad.

En 34-årig muslim med rötter i Egypten vill väcka debatt om bränning av heliga skrifter, efter att Rasmus Paludan genomfört sina koran-bränningar. Han ska därför bränna ett exemplar av Torah, en av judarnas heliga skrifter, utanför Israels ambassad i Stockholm, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

Han är upprörd över att Koranen har bränts, men vill låta känslorna komma till uttryck genom att testa om yttrandefriheten går åt andra hållet. Kristna skrifter och symboler ses som något finkulturellt att skända, utan hänsyn till hur de kristna reagerar. Men att bränna en judisk skrift är däremot helt nytt och mannen kommer att testa om det är lika tillåtet som att elda Koranen.

Vill testa yttrandefriheten

Mannen säger att det är avskyvärt att bränna böcker, men att han gör det med ”tungt hjärta” för att få till den här diskussionen. De senaste veckorna har gränsen för yttrandefrihet diskuterats flitigt, efter Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden och upphängningen av Erdoğan-dockan utanför Stadshuset i Stockholm. Efter att statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström tillrättavisats för sina fördömanden av manifestationerna, har offentligheten mangrant försvarat både Paludan och Erdoğan-dockan.

34-åringen säger även att detta kan innebära att han gör Sverige en tjänst, eftersom det visar bland annat Turkiet att yttrandefriheten inte enbart gäller bränningar av Koranen.

”Jag kan visa Turkiet att man i Sverige även har lov att bränna Torah utanför Israels ambassad. Men jag är inte säker på att jag får polisens tillstånd till det. Jag tror att Sverige har en dubbelmoral där”, säger han till DN.

Torah-bränningen är tänkt att äga rum på lördag klockan 13:00 om polisen ger tillstånd.

Är yttrandefriheten total?

Huruvida 34-åringen kommer att få tillstånd för sina planerade bokbränningar, utgör ett tecken på hur omfattande yttrandefriheten i Sverige verkligen är. I samband med Erdoğan-dockan uttalade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke att även makabra och olämpliga yttranden skulle skyddas av yttrandefriheten:

– Även om dockan kan uppfattas stötande och makaber är den sortens opinionsyttringar tillåtna i Sverige. Precis som det är tillåtet att bränna Koranen eller att rita en rondellhund. Yttranden behöver inte gå hem i salongerna för att vara tillåtna, sade Funcke i en intervju med Dagens Nyheter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter