JUST NU! Macron upplöser parlamentet – ”Slut på en era”

Det blev en förkrossande förödmjukelse för Frankrikes president Emmanuel Macron i EU-valet. Med ett sådant nederlag bakom sig kan han inte låtsas som inget. Det enda som han kan göra för att rädda något av sin prestige är att utlysa nyval. Detta ser dock inte ut att sluta väl för hans maktambitioner denna gång heller.

Det är inte bara EU-valet som hålls i Europa sommaren 2024. Både parlamentsval och även nyval kommer hållas. I Storbritannien har nyval utlysts till den 4 juli och nu meddelar ett av EU:s mäktigaste länder att de kommer hålla nyval.

Förnedring, förlust och förödmjukelse

Det är Frankrikes president, Emmanuel Macron, som under söndagskvällen meddelar att han låter upplösa nationalförsamlingen (Frankrikes högsta beslutande organ i parlamentet). Orsaken den katastrofala nederlag som hans regeringskoalition Renaissance upplevde i EU-valet.

Emmanuel Macron och Klaus Schwab på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ Foundations World Economic Forum/ CC BY 2.0 DEED
Emmanuel Macron och Klaus Schwab på World Economic Forum. Foto: Wikipedia/ Foundations World Economic Forum/ CC BY 2.0 DEED

Partiet fick endast 15,2 procent, vilket är mindre än hälften som det invandringskritiska och nationalistiska partiet Nationell Samling (Rassemblement National, RN) fick, nämligen 31,5 procent, rapporter Le Monde. När de överväldigande siffrorna presenterats uppmanade RN:s partiledare, Jordan Bardella, Macron att utlysa nyval, vilket nu har skett.

Jag upplöser därför nationalförsamlingen i kväll. Om en liten stund kommer jag att underteckna dekretet med krav på parlamentsval, som kommer att hållas den 30 juni för den första omgången och den 7 juli för den andra, sade Macron i sitt tal till nationen.

Frankrike vill göra slut på Macron-eran”

Eric Ciotti. Foto: Wikipedia/ European People's Party/ ATTRIBUTION 2.0 GENERIC
Eric Ciotti. Foto: Wikipedia/ European People’s Party/ ATTRIBUTION 2.0 GENERIC

Valet kommer äga rum den 30 juni, eftersom artikel 12 konstitutionen kräver att det äger rum minst 20 dagar och högst 40 dagar efter upplösningen. Enligt Le Figaro förbereder Nationell Samling redan nu för det kommande parlamentsvalet.

Även bland andra partier tas tillfälle att rasa mot Macron, rapporterar Le Figaro. Liberalkonservativa Republikanernas partiledare, Eric Ciotti, säger att ”regeringens meritlista är katastrofal” och att våldet aldrig varit så starkt och invandringen så massiv. Vänsterpartiet Insoumise-listans partiledare Manon Aubry kallar EU-valet för ”Macronismens nederlag” och säger Frankrike vill göra slut på ”Macron-eran”.

I ett inlägg på X uppmanar RN:s parlamentariska ledare och presidentkandidat, Marine Le Pen, fransmännen att sluta upp i valet och stödja partiet i det enda mål som är värt något: Frankrike. Även Bardella uppmanar fransmännen att sluta upp bakom partiet för att bygga ett nytt Frankrike.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter