Justitieministern gör ett sensationellt uttalande

Sveriges justitieminister gör idag ett uttalande som kan uppfattas som sensationellt, efter den senaste koranbränningen och den massiva internationella kritik som följde, ska regeringen nu analysera ordningslagen. Då går Strömmer ut med ett uttalande som kan ses som sensationellt, då få tunga beslutsfattare tidigare har haft modet att öppet försvara rätten till att bränna koraner. Strömmers uttalande ses av flera politiska bedömare som ett tydligt stöd för Sveriges nuvarande yttrandefrihet. Det kan tolkas som att regeringen ändå har en insikt om de långsiktiga konsekvenserna som ett förbud mot koranbränning skulle få för yttrandefriheten.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger i TV4:s Nyhetsmorgon ”det är en farlig väg att gå” för det öppna fria samhället om man börjar införa förbud mot vissa yttringar, såsom koranbränningar. Andemeningen i det Strömmer säger är att det kan vara svårt att förutsäga de framtida konsekvenserna om man förbjuder vissa yttringar.

Att justitieministern gör dessa uttalanden är positivt enligt yttrandefrihetsexperter, men ska ändå tas med en nypa salt. Det kan vara en taktisk politisk manöver för att lugna opinionen och därmed minska risken att förlora röster. Många vanliga svenskar tycker att politikerna anpassat sig för mycket till Turkiets och muslimernas vilja att ändra Sveriges lagar.

Dock är uttalandena positiva då relativt få tunga beslutsfattare hittills med kraft tagit upp ämnet. Förhoppningen är att fler tunga beslutsfattare i och med Strömmers uttalande nu vågar ta steget ut för att stötta och skydda den nuvarande lagstiftningen, där det är tillåtet att bränna religiösa skrifter i Sverige.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter