Justitieministern vill införa en lex Luna

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill införa en ny lag efter det brutala överfallet och våldtäkten mot den då 9-åriga flickan Luna i Skellefteå i somras. Lagen skulle möjliggöra för myndigheter att lättare kunna ta del av varandras information.

Det var i juli i år som en 15-årig pojke från Etiopien brutalt våldtog, misshandlade och ströp 9-åriga Luna som sedan svävade mellan liv och död. Hon överlevde men har bestående hjärnskador.

Fallet om Luna är bland det mest omskakande jag tagit del av. Jag känner starkt med Luna, hennes familj och anhöriga, säger Gunnar Strömmer till SVT.

Krav på ny lag

Redan 2021 polisanmäldes den etiopiske pojken för misshandelsförsök på en kvinna. Ärendet överlämnades till socialtjänsten, men kom aldrig till skolans kännedom och fick inga konsekvenser för pojken.

Reaktionerna efter det skrämmande våldsdådet har varit starka och en namninsamling har startats för att kräva en ny lag för att, i möjligaste mån kunna undvika att händelser som denna inte följs upp. Justitieministern vill därför införa en lex Luna som lättar på sekretessen och underlättar informationsutbytet mellan polis, skola, socialtjänst och andra myndigheter.

Justitieministern skärper direktiven till utredarna

Det är redan två utredningar igång som behandlar just detta område men justitieministern tycker inte att utredningsdirektiven tillräckligt väl täcker upp problematiken och kommer därför att skärpa direktiven så att till exempel skola och socialtjänst ska bli skyldiga att dela information med polisen för att förebygga brott.

Det här fallet visar verkligen på behovet som många av oss lyft i flera år – att sekretessen mellan myndigheter måste ses över, meddelar han till SVT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter