Tjetjeniens ledares söner till fronten i Ukraina?

Allt fler filmer har under den senaste månaden visats i ryska propagandakanaler av hur tjetjenska krigare är på väg mot Ukraina för att sättas in i striderna. Nu säger den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov att han ska skicka sina tre minderåriga söner till fronten.

Ramzan Kadyrov började sin krigarbana genom att slåss mot ryssarna i det första Tjetjenienkriget (1994-1996) tillsammans med sin far Akhmad Kadyrov. Sedan bytte de sida i början av det andra Tjetjenienkriget (1999-2009) och har sedan dess varit allierade med Kreml.

Nu skickar han sina tre minderåriga söner till fronten i Ukraina. Det hävdar han åtminstone själv enligt flera medier, bland andra Daily Mail som hänvisar till filmer som den tjetjenske ledaren själv sprider på Telegram.

Fler tjetjener på väg till fronten

Ett flertal filmer har under den senaste månaden spritts i ryska propagandakanaler som sägs visa tjetjener på väg till fronten.

Uppställning före avresa till fronten. Bilden är från 2/10.
Thetjener på väg till fronten. Bilden är från 22/9.

Redan i början av kriget visades filmer i bland annat RT som uppgavs visa 12 000 tjetjenska soldater samlade på ett torg i Tjetjeniens huvudstad Groznyj innan de skulle skickas till kriget i Ukraina. Sedan dess har åtminstone flera tusen satts in i striderna.

Vilda anklagelser från Ukrainska sidan

De tjetjenska insatserna i Ukraina har omgärdats av kontroverser. ”Kadyroviterna” har gjort sig kända för att lägga upp små propagandaklipp på Tiktok där de visar hur de är inblandade i strider. Det är dock sällan man ser några motståndare i filmerna vilket lett till att de ofta blir hånade i pro-ukrainska kanaler.

Tjetjener påstås ha deltagit i massakern i Butja, enligt bland andra Al-Jazeera.

Får man tro pro-ukrainska propagandakanaler så har de även anklagats – av etniska ryssar som slåss på separatistsidan – för att ha våldtagit tvångsinkallade soldater med flaskor. De ska även ha fångats på bild då de våldtar getter och får, vilket är en tradition i vissa muslimska länder och dokumenterats på film många gånger av amerikanska och brittiska soldater med mörkerutrustning under bland annat kriget i Irak. De sistnämnda filmerna är numera bortcensurerade från nätet.

Samtidigt är man från den ryska sidan angelägna om att lyfta fram tjetjenerna som något av en elit, väl utrustade och fruktade av fienden.

Vilket av dessa narrativ som är mer sant, eller om båda har sina korn av sanning, får läsaren själv bilda sin uppfattning om.

Tjetjener kämpar på båda sidor

Det är dock inte alla tjetjener som är ”kadyroviter”, alltså lojala till den nuvarande statsledaren som i sin tur är lojal gentemot Kreml. Ett mindre antal slåss istället som frivilliga på den ukrainska sidan, vilket lyfts fram av bland andra ABC News.

Dessa tjetjenska soldater kallas istället ”dudajeviter” då de vill markera sin lojalitet till den tjetjenske ledaren Dzjochar Dudajev som slogs för självständighet från Sovjet och senare Ryssland innan han dödades i ett ryskt robotangrepp den 21 april 1996. Många av dessa antiryska tjetjener uppges dock vara bosatta i Västeuropa.

Även AP har gjort inslag om dudajeviterna:

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter