Källa: Uppgörelse om Credit Suisse kan nås ikväll

Schweiz är lite av världens hemland för banker, då branschen har mycket stor prestige som en viktig del av näringslivet i ett av världens rikaste länder. Nu är det stora problem i Credit Suisse, en gammal schweizisk bank som lever på gamla meriter, och myndigheterna vill snabbt nå en lösning på problemen.

Som Dagens Nyheter (DN) har meddelat, så har den schweiziska storbanken Credit Suisse nyligen avbrutit publicering av sin årsredovisning och medgett svagheter i sin finansiella rapportering under de senaste två åren.

Investmentbolaget Blackrock. Foto: Wikipedia/ Christopher Michel
Investmentbolaget Blackrock. Foto: Wikipedia/ Christopher Michel

Hur stora problem Credit Suisse har är fortfarande oklart, men schweiziska myndigheter har bråttom att komma fram till en upplösning av krisen. Den stora och lite insynsskygga investeraren Blackrock (en storägare inom både vapen– och läkemedelsindustrin, vilket Frihetsnytt har skrivit om) har ryktats ha intresse för att överta Credit Suisse, liksom Deutsche Bank.

Konkurrensregler kan bli hinder

Schweiz har liknande regler som EU mot affärsuppgörelser som ger marknadsdominans för något företag, vare sig det sker genom övertagande eller sammanslagning. De reglerna kommer definitivt att bli aktuella för prövning i fallet med Credit Suisse, framför allt om en schweizisk bank får överta eller gå ihop med Credit Suisse.

Dessutom samarbetar myndigheterna i Schweiz och EU om problem som handlar om gränsöverskridande verksamhet och konkurrens. Det talar mot en snabb lösning, för EU:s motsvarande myndigheter vill också troligen ha ett ord med i laget. EU:s regler satte stopp för en sammanslagning av Volvos lastbilsverksamhet och Scania kring år 2000, vilket senare fick till följd att Volkswagen förvärvade och slog ihop tyska MAN och Scania i stället.

Klockan tickar

Det är mycket bråttom för Schweiz’ finansiella myndigheter och Credit Suisse att komma fram till en lösning, då bankväsendet är en förtroendebransch, såväl gentemot stat och myndigheter som kunder, allmänhet och andra banker.

Schweiz har inte råd med ett avbräck i förtroendet för sin banksektor. Enligt Dagens Industri (DI) pågick en intensiv verksamhet under lördagen för att få en lösning på plats med den schweiziska banken UBS som köpare eller övertagare. UBS lär dock enligt uppgift ha krav på statliga garantier mot dolda förluster i Credit Suisse, något som konkurrensregler inte självklart tillåter.

Enligt Bloomberg vill parterna ha lösningar på plats redan under söndag kväll. Det står i alla fall klart att Schweiz’ banksektor och den finansiella världen i övrigt har problem och turbulens att vänta.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter