Kan välja guld framför petrodollarn

Petrodollarn kan vara på väg bort i Ghana

För att stärka den egna valutan planerar Ghana att handla olja med guld istället för amerikanska dollar. Agerande likt detta föregick dock våldsamma protester och blodiga invasioner i bland annat Libyen och Irak. Om detta går igenom, vilket öde väntar Ghana?

I västafrikanska Ghana pågår just nu en omfattande ekonomisk kris, med en fallande ekonomisk valuta och rekordhöga priser på mat och bränsle, vilket Frihetnytt tidigare skrivit om.

Nu meddelar landets vice-president, Mahamudu Bawumia, att man har planer på att byta ut den amerikanska dollarn mot guld när man köper in olja. Draget är tänkt att dels minska utflödet av utländsk valuta ur landet, vilket påverkar den egna valutan, cedi negativt. Men det är även tänkt att motverka bränslebristen genom att underlätta för privata handlare att kunna köpa in olja utan att behöva ha tillgång till amerikanska dollar, rapporterar Reuters.

Del i ett blodigt mönster

Användandet av amerikanska dollar vid handel av olja, även känt som petrodollar, innebär en rejäl kontrollfunktion för USA på världsekonomin. Genom att oljeexporterande länder säljer sin olja för dollar, så resulterar det oftast i ett överflöd av dollar, som då kan användas på amerikanernas villkor och gör dem även beroende av att dollarns värde upprätthålls.

Försök att byta ut den har gjorts vid tidigare tillfällen i olika länder, framförallt i Mellanöstern, men då har ”folkliga” protester brutit ut kort därpå eller så har ett svepskäl dykt upp för att gå in militärt i landet. De två främsta exemplen på detta är Irak under Saddam Hussein och Libyen under Muammar Gaddafi, vilka störtades genom en amerikansk invasion 2003 på falska anklagelser om massförstörelsevapen (Irak) och en ”folklig” resning 2011 som fick vapen från Väst (Libyen).

I synnerhet Gaddafi, hade samma planer som Ghana nu ger uttryck för: att slopa dollarn till förmån för en ny valuta, gulddinaren, som skulle tas fram i samarbete med andra afrikanska och muslimska länder och på sikt kunna konkurrera med både dollarn och euron.

Men så kom den ”Arabiska våren” 2011 och spred sig snart till Libyen, där rebellerna (som ska ha utgjorts av utländska legosoldater) fick vapen och utrustning från framförallt USA och Frankrike, samt en flygförbudszon som Nato påtvingade landet för att hindra regeringsstyrkorna från att försvara sig mot rebellerna. Resultatet blev ett (än idag) fullständigt sönderslaget land som omvärlden tappade intresse för när planerna på gulddinaren rann ut i den nordafrikanska sanden.

Det återstår att se om Ghana kan räkna med att de folkliga protesterna plötsligt kommer att urarta och bytas ut mot utländska krigare, understödda med amerikanska vapen och en flygförbudszon från Nato.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter