Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
En tonåring med ”livskris” kan få hjälp med att ta sitt liv
Kanada är ett av de länder i världen, tillsammans med bland andra Luxemburg, Nederländerna, Belgien, Spanien, Österrike, Tyskland, Nya Zeeland samt några stater i USA, som erbjuder dödshjälp. Kanada är dock det mest liberala av länderna när det kommer till hur och till vem man erbjuder detta. 2016 och 2021 lättade de på kraven och under året kommer ännu fler regler att släppas, trots att de assisterade självmorden ökat med en tredjedel sedan förra året.
Världens mest liberala dödshjälpslag
I alla andra länder är assisterat självmord en sista utväg för de paralyserade, dödsdömda, gamla och på olika sätt döende i palliativ vård. I Kanada man under flera år gjort det lättare och mer tillgängligt för allt yngre och allt friskare människor att ta emot dödshjälp enligt deras lagar MAID – medical assistance in dying.
Här följer några fall som har uppmärksammats av media och/eller familjerna de senaste åren:
En man blev erbjuden dödshjälp då han sökte hjälp på grund av depression efter att ha förlorat hörseln tidigare i livet. I sitt deprimerade tillstånd antog han erbjudandet och avlivades. Hans familj har sedan dess kämpat med att rikta uppmärksamhet mot Kanadas allt lösare lagar kring dödshjälp.
En annan man sökte hjälp i vården och började senare spela in samtalen med sin läkare då han upplevde att de försökte övertala honom till assisterad dödshjälp, genom att berätta hur dyrt det vore för honom att ta emot den vård han behövde och att det skulle kosta honom 1 500 kanadensiska dollar dollar om dagen (cirka 12 000 kronor).
En kvinna fick höra att hon var självisk för att hon inte lät avliva sitt barn med en cp-skada.
En annan kvinna med kronisk smärta sökte hjälp i vården och har under lång tid försökt få hjälp att flytta till en bostad hon har råd med. Läkare erbjöd henne dödshjälp och hon är idag avliden.
Kommande lagändring erbjuder döden till barn
Den 17 mars 2023 kommer Kanada lätta på lagarna igen. Då kommer man börja erbjuda dödshjälp till barn under 18 år om de anses vara “mogna”.
I samband med det ändras ännu en regel. Där det tidigare har funnits flera krav och tillstånd för att man ska bli erbjuden assisterat självmord kommer det nu bara finnas ett krav och detta är inte ett livshotande tillstånd, obotlig sjukdom eller någonting lika allvarligt som det, utan du kan få “medical assistance in dying” som det heter i Kanada, om du känner dig deprimerad. Det kommer alltså krävas endast att du uppger mental ohälsa som tillstånd för att du ska bli erbjuden att dö.
Vad som också skiljer Kanada från övriga länder med dödshjälp är att i inget annat land får läkare själva ta upp dödshjälp som ett alternativ till vård. Det är någonting patienten själv måste föreslå och argumentera för. I Kanada uppmuntras sjukvårdspersonal att erbjuda assisterat självmord tillsammans med övriga vårderbjudanden. Vilket betyder att om du lever med någon form av psykisk sjukdom och du är under 18 år eller har en livskris kommer du i Kanada att bli erbjuden döden.
Assisterad dödshjälp har ökat med 32 procent på ett enda år
Enligt officiell statistik har 10 064 personer dog med assisterad dödshjälp under 2021 vilket är en ökning med 32 procent sedan 2020. Ökningen har skett stadigt sedan införandet av lagen 2016.
2016 – 1 018 personer
2017 – 2 838 personer
2018 – 4 480 personer
2019 – 5 661 personer
2020 – 7 630 personer
2021 – 10 064 personer
Sammanlagt sedan lagen infördes har alltså 31 691 personer avlidit med assisterad dödshjälp och då är inte årets siffror inkluderade. Ökningen i procent från 2016 till 2021 är skrämmande 989 procent!
Trudeau lovade utöka ”möjligheten” till mogna minderåriga
Premiärminister Justin Trudeau lovade tidigt att om han fick platsen som premiärminister skulle han ”titta på fler områden för assisterad dödshjälp och utöka erbjudandet till mogna minderåriga samt personer med psykisk sjukdom”.
Till reportrar för Montreal-tidningen Outremont sa han: ”Vi kommer röra oss framåt på ett ansvarsfullt sätt med lagar som svarar på det”.
Juridikprofessorn Trudo Lemmers vid University of Toronto som även är medlem i Council of Canadian Academies expertpanel för MAID skrev till CTV News att ökningen av assisterad dödshjälp “stiger anmärkningsvärt snabbt” och noterade även att vissa regioner i landet snabbt har matchat och till och med överträffat siffrorna i Belgien och Nederländerna som haft assisterad dödshjälp i över två decennier.
Vad innebär lagändringarna för förvirrade tonåringar? Vad innebär det för funktionshindrade? Vad innebär denna allt lättare hjälp att dö för de människor som nu under krisen har svårt att behålla jobb, hem och familj? Det är en skrämmande utveckling och man kan inte annat än ifrågasätta timingen på restriktionslättnaderna för MAID. Mitt i en kris då många människor väntas stå utan mat och bostad, erbjuder ett land som genomgående haft en diabolisk hantering av de senaste åren, dödshjälp…
Hur bemöter vi då detta?
Experter i Kanada har reagerat på de nya lagändringarna och den ökade dödssiffran som en följd av MAID. Här har vi som vanliga medborgare i andra länder, som ser vad som pågår, ett ansvar att synliggöra detta. För många av oss är kopplingarna till krisen uppenbara men det är inte det för alla.
Dödshjälp kommer att välkomnas av de som har det som värst. Det är vårt ansvar att hjälpa varandra att komma på fötter. Trots allt oliktänkande och de olika sidor vi väljer och står på är vi ändå på samma sida. Det är inte vi mot varandra. Det är vi mot “makten”. Den makt som tydligen vill att vi ska ta livet av oss.
Låt oss starta namninsamlingar, prata öppet om detta och lyfta de historier som finns. Föräldrar har förlorat barn, människor har förlorat syskon som en följd av denna lag. Vi står inför en kris, men vi står inför den tillsammans. Vi ska hålla upp varandra när det är som värst för det är vad riktiga människor gör.
Skribent: Aida Reva