onsdag, 7 december

USA: Demokrater försöker sätta alternativmediaprofil i fängelse

Den tidigare rådgivaren till USA:s förre president, Steve Bannon, dömdes på fredagen för två fall av domstolstrots då han vägrat svara på frågor rörande den så kallade stormningen av Kapitolium i januari förra året.

Det var under fredagen som Steve Bannon, chefsredaktören för Breitbart dömdes för två fall av domstolstrots, något som inte hänt sedan Watergateskandalen 1974. Brottet bestod i att han vägrat vittna och lämna in dokument under den mycket partiska utredning som följde efter händelserna vid Kapitolium i Washington den 6 januari förra året. Bannon och hans juridiska ombud anser inte att utredningskommittén har någon juridisk bindande makt att inkräva dokument eller vittnesmål från honom.

Bannon, som grundade den konservativa nyhetssajten Breitbart, agerade rådgivare åt president Donald Trump en kort tid under 2016. Inom kort tvingades han bort efter oenighet med presidentens svärson, Jared Kushner.

Påföljden kommer att meddelas den 21 oktober och Bannon riskerar upp till två års fängelse och motsvarande två miljoner kronor i böter.

Domslutet kommer dock att överklagas, då domaren Carl Nichols spärrat flera av försvarets invändningar, däribland frågan om den juridiska giltigheten hos den politiskt utsedda kommitté som utreder stormningen, den kommitté som Bannon nu är dömd för att ha trotsat.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar