Alla medel används nu för att undvika elavbrott under vinterns början, även politiskt obekväma sådana. Kärnkraften är nu till hälften borttagen i Sverige – och hälften av det som är kvar togs ur drift i helgen som var.
Sverige hade stabil elförsörjning
Det gamla stabila elsystemet i Sverige byggde bland annat på att det fanns tolv kärnreaktorer. Efter många års intensiva påtryckningar från miljöpartiet, är nu sex av dem nedlagda. Partiet ville lösa problemen med det åtföljande effektbortfallet genom förnyelsebar energi och energibesparingar.
Situationen i dag
Nedläggningarna, tillsammans med vinterns ankomst och nedstängningar av tre kvarvarande reaktorer, har gjort att Sverige nu måste använda ”miljöfarlig” fossilkraft som en nödlösning, bland annat i form av oljekraftverket i Karlshamn. Karlshamn förbrukar 140 000 liter olja i timmen och släpper ut tusentals ton koldioxid per dygn.
Samtidigt är elpriserna de högsta någonsin, och stiger oavbrutet. Om allt går väl, startar i alla fall Ringhals reaktor 3 inom kort och hjälper till med sitt bidrag.
Start av Ringhals reaktor kan bli halmstrå – i februari
Ringhals reaktor 4 har behövt stå stilla för översyn under vintern som har börjat, och kommer att fortsätta att stå stilla under större delen av vintern som kommer. Först den 23 februari väntas återstart. Vilket energiförsörjningsläge som då råder är oklart.