Kärnreaktor stängs ned på fredag

På grund av en bränsleskada stängs Sveriges största kärnreaktor under en kortare tid.

Sveriges största kärnreaktor, Oskarshamn 3, kommer att stängas av i åtta dygn, på grund av en bränsleskada som upptäcktes för ett par veckor sedan, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

Olyckan ska bestå av att små mängder bränsle har läckt ut i processvattnet (det vatten vars ånga hettar upp uranet och får turbinerna att snurra). Tidigare fanns inga planer på att stänga ned reaktorn, men nu har mängden bränsle i processvattnet nått en sådan nivå att man tvingas ta till åtgärder.

Det är på fredag som reaktorn kopplas ur och kommer att förbli urkopplad under åtta dygn. Redan nu är reaktorn Ringhals 4 urkopplad för reparation och beräknas sättas igång igen den 19 mars.

Enligt driftschefen på Oskarshamn 3, Erik Ek, kan det bli aktuellt med import om det skulle bli kallt väder. Men eftersom andra länder bedöms ha bättre bränslelager än Sverige, så tror han att det inte skulle innebära några problem att importera.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter