lördag, 1 oktober, 2022

Katalanska separatister: Staten motarbetar oss med israeliska spionprogram

Forskningsrapport avslöjar hur aktivister kartlagts med spionprogrammet Pegasus

Citizen Labs forskningscenter vid University of Toronto har publicerat en rapport som beskriver hur 65 katalanska separatister har utsatts för illegal statlig övervakning med spionprogrammet Pegasus som utvecklats av det israeliska cybervapenföretaget NSO Group.

Rapporten hävdar att spionprogrammet har använts på kärngruppens telefoner och påstås ha hackats av det israeliska företaget mellan 2017 och 2020. Rapporten tillägger också de juridiska aspekterna: genom att anlita NSO Groups tjänster har den spanska staten brutit mot lagar rörande persondatahantering.

Separatistorganisationens ledare twittrade på engelska under måndagen: ”Det som inträffat är en oförsvarlig skam. En extremt allvarlig attack mot grundläggande rättigheter och demokrati”

Det israeliska spionprogrammet Pegasus är en trojan – ett datorvirus som kan skickas ”flygande genom luften” för att infektera mobiltelefoner. Programmet får åtkomst till de övervakningsmöjligheter som mobiltelefoner har som funktion, såsom att fånga upp all kommunikation, inklusive krypterade meddelanden. Pegasusviruset gör dessutom telefonens mikrofon till en avlyssningsenhet som gör det möjligt för en Pegasus-operatör att fjärraktivera den riktade telefonens mikrofon och kamera.

Redan i juli 2020 påstod presidenten för det katalanska regionala parlamentet, Roger Torrent, att regeringen i Madrid spionerade på honom med Pegasus, men den spanska statsförvaltningen avvisade anklagelsen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar