Katastrofläge inom kriminalvården

Läckta interna dokument från Regeringskansliet till TV4 visar nu att behovet av nya fängelseplatser är extremt mycket större än man tidigare gått ut med. De nya siffrorna är chockerande och visar tydligt att Sverige befinner sig i ett extremt allvarlig läge, säger Victor Eriksson, chefredaktör på Frihetsnytt.

Sverige har idag cirka 5350 anstaltsplatser och 2600 ordinarie häktesplatser och man har länge vetat att det är för lite. Därför gick regeringen tidigare i våras ut med att det behövs dubbelt så många platser, det vill säga cirka 10 000 platser inom svensk kriminalvård.

På kriminalvårdens hemsida kan man läsa:
”Fram till år 2032 planerar vi för att utöka antalet ordinarie platser med cirka 4 200 ordinarie platser, varav cirka 3 000 i anstalt och 1 200 i häkte. Samtidigt ska vi ta fram många beredskapsplatser och tidsbegränsade platser”

Nu visar det sig att dessa siffror är totalt felaktiga och att man egentligen behöver nästan dubbelt så många platser utöver de 4200 ordinarie platser man redan sagt att man behöver. I de läckta dokumenten framgår att man behöver hela 18 000 platser.

För att få en uppfattning om hur mycket 13 000 tusen nya fängelseplatser är så rymmer ett stort fängelse idag cirka 400 intagna fångar. Idag är trycket på svenska fängelser extremt stort och väldigt många fångar delar idag celler. Man har också ett antal beredskapsplatser men de är sedan länge utnyttjade.

Justitieminister Gunnar Strömmer. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin
Justitieminister Gunnar Strömmer. Foto: Wikipedia/ Frankie Fouganthin

– Mot den bakgrunden har Kriminalvården nyligen fått i uppdrag att ta fram en ny och mer expansiv plan för utbyggnad, säger justitieminister Gunnar Strömmer säger till TV4.

Regeringen tittar nu på kompletterande alternativ till att bygga ännu fler fängelser. Två lösningar man tittat på är hyra fängelseplatser utomlands men också att låta fångarna bo fler på samma yta som idag.

Lennart Matikainen: ”Ett uselt ledarskap”

Frihetsnytt har talat med Lennart Matikainen som jobbat inom polisen i 20 år.

Vad är din kommentar till att vi behöver 18 000 fängelseplatser?

– De här siffrorna visar ju på hur stort problemet egentligen är fast de förnekat och blundat för det. Kriminaliteten har skjutit i höjden helt otroligt mycket de senaste åren och det visar ju otrygghetsläget i det här landet. Precis lite som Löfven sa ”vi såg det inte komma”. Sanningen är att vi som varit vakna visst har sett det komma. Men makthavarna har inte lyssnat på oss.

Lennart Matikainen. Foto: Frihetsnytt
Lennart Matikainen. Foto: Frihetsnytt

Vad tror du är lösningen på detta akuta problem?

– Lösningen är att först och främst ärligt svara på frågan varför det är så här och sen att vi i Sverige inte ska hantera omvärldens kriminalitet som kommit hit. Vi måste få bort de här människorna från Sverige som kommer hit och som inte har något annat syfte än att begå brott. Vi måste sätta ett stopp för den importerade brottsligheten. Det är bättre att hyra fängelseplatser i länder som faktiskt skulle kunna göra en affär på detta. Dessutom tror jag det bli billigare för oss.

Varför tror du att regeringen varit oärliga och inte berättat om detta tidigare?

– Det är en del i en plan att söndra och härska. Så jobbar de här krafterna. De är de dolda agendorna som kommer upp i ljuset. Sen är det naturligtvis så att de har försökt mörka det här för att folk inte ska förstå hur allvarlig situationen är. Kriminalpolitiken är med mycket annat ett totalt haveri och det försöker de mörka för att inte få folk emot sig. Man blir inte populärare om sanningen kommer fram om hur dåligt de skött det här. De försöker rädda sig själva.

Vad tycker du detta avslöjar om makten och regeringen?

– Att allt har varit baserat på en stor lögn av våra ledare som borde ställas inför rätta för att ha ställt till det på det här viset. Ett uselt ledarskap helt enkelt och illvilja och stora lögner.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Bravo Lennart !!!
    Dessutom finns flera nedlagda fängelser som kan återöppnas.
    I Karlskrona såldes fängelset till vandrarhem och studentboende.
    Nu är det åter till salu för endast 12 milj. –en jättetomt mitt i C.
    Men Krim tycker inte att de gamla fängelset håller tillräckligt hög standard !!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter