Kennedy stämmer big tech – strid om yttrandefrihet

Presidentkandidaten Robert F. Kennedy Jr. är den av alla kandidater som sticker ut mest i sin övertygelse om att yttrandefriheten måste skyddas. Nu stämmer han YouTubes moderbolag Google för brott mot det berömda första tillägget i den amerikanska konstitutionen, en text som bland annat garanterar yttrandefrihet.

YouTube har censurerat ett antal kritiskt viktiga filmer med medverkan av Robert F. Kennedy Jr., bland annat ett tal som han höll på Saint Anselm College och två intervjuer med Jordan Peterson respektive Mike Tyson. Robert Kennedy stämmer nu YouTubes moderbolag Google, och stämningen tar fasta på att Robert Kennedy och hans advokater finner det uppenbart att censuren är politiskt motiverad, och sker på uppdrag av Biden-administrationen eller dess myndigheter.

Det meddelar Reclaim The Net. Det pekas också ut i stämningen att Robert Kennedy är presidentkandidat för samma parti som Biden själv, det demokratiska, och att Biden har ett intresse av att påverka kampanjen inför primärvalen(1)  där Kennedy kommer att delta.

YouTube tar i och för sig självt besluten om nedstängning av YouTube-material, men besluten i Robert Kennedys fall (som bland annat gäller vaccin och Covid-19) är helt baserade på regler som myndigheter under politisk ledning lagt fast. I och med detta menar Robert Kennedy att det uteslutande är myndigheternas uppfattning om vad som är ”felaktig information” som grundar borttagningsbesluten – ett brott mot konstitutionens första tillägg.

Robert Kennedy kommer också att begära att domstolen utfärdar ett föreläggande, som hindrar YouTube att ta bort hans material på de grunder som han pekar ut i sin stämning.

(1) Sverige har en enkel om också inte särskilt transparent process för att nominera politiska partiers kandidater till allmänna val: partierna själva sköter processen helt inom sig. USA har en motsvarande process, framförallt för det parti som utmanar en sittande kandidat, och alldeles särskilt en presidentkandidat. 
Det hålls rådgivande val med allmänheten som valdeltagare, med olika karaktär i alla delstater, som påverkar partiets beslut – även om de sista beslutsstegen är partiets egna. Det är i praktiken mycket svårt att gå emot en kandidat som fått övertygande stöd i serien med primärval.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter