Kiev tar emot det största utländska besöket sedan kriget började

Ledarna för Frankrike, Tyskland, Italien och Rumänien är på ”överraskningsbesök” i Kiev för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Mitt under Kievregimens klagomål över att västerländska vapenleveranser inte når till frontlinjerna i östra och södra Ukraina tillräckligt snabbt, och med Ryssland redo att kontrollera hela Luhansk-provinsen i Donbas-regionen, genomför ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien ett överraskningsbesök i Kiev för att träffa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Italiens premiärminister Mario Draghi reste till den ukrainska huvudstaden med tåg från Polen, där avsikten var att leverera en enad och ”stark signal om stöd” till Ukraina mitt i den ryska invasionen.

– Det är ett budskap om europeisk enighet för det ukrainska folket, stöd nu och i framtiden, eftersom de kommande veckorna kommer att bli mycket svåra, sa den franske presidenten Emmanuel Macron.

Vidare sa Macron till reportrar på en presskonferens att ledarnas närvaro där markerar ”ett viktigt ögonblick” eftersom ”det är ett budskap om enighet vi sänder till ukrainarna.” En fjärde ledare för ett EU-land, Rumäniens president Klaus Iohannis, anlände separat på torsdagen. ”Denna illegala ryska aggression måste upphöra!” meddelade Iohannis vid ankomsten.

Fox News kommenterar att när så många som fyra EU-statschefer anländer på en gång markerar det den mest uppmärksammade diplomatiska händelsen sedan invasionen inleddes. De rapporterar vidare att flyglarmssirener ringde medan männen befann sig på sitt hotell och förberedde mötet – inte en ovanlig händelse i Kiev.

Med handen över hjärtat, när han lämnade sitt hotell i Kiev, sa Macron på engelska: ”Jag vill visa min beundran för det ukrainska folket.” Scholz, å sin sida, lovade att Tysklands stöd skulle fortsätta ”så länge som är nödvändigt för Ukrainas kamp för självständighet.”

Dessa tre ledare för Frankrike, Tyskland och Italien i synnerhet har bakom kulisserna försökt få ryssarna och ukrainarna tillbaka till förhandlingsbordet. Särskilt Macron har blivit utsatt för hård kritik för att ha hållit över ett dussin telefonsamtal med Vladimir Putin sedan invasionen började. Samtidigt har Storbritanniens och USA:s ståndpunkt varit en ”ingen kompromiss”-strategi när de skickar in tyngre och tyngre vapensystem, vilket ytterligare eskalerat konflikten med Ryssland.

Av denna anledning förväntas diskussionerna med Zelenskyj bli ansträngda efter att hans regim kritiserat besökarnas regeringar för att ha engagerat sig för nära med Rysslands president Vladimir Putin och för att vara långsam med att leverera de vapen som behövs för att besegra den ryska invasionen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter