Kina: Covid-19-smittade som reser in i landet riskerar dödsstraff

Alla som är infekterade med covid-19 reser över gränsen till Kina kommer att riskera dödsstraff enligt landets styrande kommunistparti.

Den 2 juni utfärdade nio statliga organ i staden Fangchenggang i Kinas sydvästra provinsen Guangxi gemensamt det officiella meddelandet om epidemikontroll på sina kinesiska sociala mediekonton. Dessa organ inkluderar den kommunala ”kommissionen för disciplininspektion”, byrån för offentlig säkerhet och Dongxings tullavdelning.

Artikel 6 i meddelandet anger att alla som är smittade med covid-19 eller de som hjälper smittade personer att passera gränsen utan tillstånd kommer att åtalas för att äventyra den allmänna säkerheten, vilket är straffbart med dödsstraff, böter och förverkande av egendom.

Policyn möttes av upprördhet på sociala medier, och meddelandet raderades därefter från de lokala myndigheternas officiella konton den 3 juni. Nätanvändare ifrågasatte lämpligheten av dödsstraffet och om lokala myndigheter har rätt att döma någon till döden. En person sa i ett inlägg, ”De måste förstå lagen i första hand. Makten att bestämma dödsstraff ligger i högsta domstolen, inte i en lokal småstads regering.”

Det här är inte första gången som det kinesiska kommunistpartiet, CCP:s, straff mot medborgare som bryter mot dess covid-19-regler har orsakat omfattande folklig kritik. I december förra året i Baise, en annan stad i Guangxi-provinsen som gränsar till Vietnam, paraderade myndigheterna runt fyra invånare som påstås ha brutit mot lokala covid-19-restriktioner för offentlig förnedring, hängde plakat runt halsen med deras foton och namn, precis som CCP gjort under den så kallade ”Kulturrevolutionen”.

Varje invånare hölls av två poliser och guidades genom gatorna fulla av människor och omgiven av beväpnad kravallpolis. Videorna och bilderna från skamparaden lades ut på nätet och väckte stor uppmärksamhet och kritik.

Sedan utbrottet av covid-19 har CCP antagit olika extrema smittskydds- och kontrollåtgärder, såsom stadsomfattande massnedstängningar, avstängning av medicinska tjänster, klistra tätningar på dörrar och rent av svetsa igen dörrar till bostadshus där fall av covid-19 påträffats. I maj krävdes medborgarna i Peking av myndigheterna att visa ett negativt PCR-test från de senaste 48 timmarna för att kunna använda offentliga toaletter. Det stränga åtgärderna har orsakat många tragedier och mycket mänskligt lidande, vilket utlöst en ökande allmän ilska.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter