Kina expanderar sin nya rymdstation för att konkurrera med ISS

Det kinesiska rymdprogrammet har ambitiösa expansionsplaner på att utmana USA:s närvaro i rymden

Under president Xi Jinping har Kina påbörjat ambitiösa expansionsplaner för Kinas rymdstation Tiangong. Tiangong är nu i drift och redo att konkurrera med den internationella rymdstationen, ISS. Beskedet kommer vid en tidpunkt då ISS är låst i en hård politisk strid mellan Ryssland och USA på grund av kriget i Ukraina.

Kina har planerat ett hektiskt år med att expandera Tiangong och totalt sex rymdfärder kommer att genomföras. I maj levererade en lastfarkost förnödenheter till stationen. Rymdfarkosten Shenzhou-14 kommer att transportera tre astronauter till Tiangong i början av juni för ett sex månader långt uppdrag. Därefter följer uppskjutningen av Wentian labbmodul i juni, uppskjutningen av kärnmodulen Tianhe i juli och ytterligare en labbmodul i oktober. Vid årets sista rymdfärd kommer ytterligare tre astronauter ombord på rymdfarkosten Shenzhou-15 att stanna i omloppsbana i sex månader.

I april bjöd Peking in internationella och kommersiella partners till den nya stationen när Ryssland lämnar ISS. Osäkerheten som griper ISS på grund av Washingtons sanktioner mot Ryssland har istället fört den ryska rymdsektorn närmare Kina.

Innan konflikten i Ukraina ägde rum undertecknade den ryska rymdorganisationen Roscosmos ett samförståndsavtal med Kinas nationella rymdadministration, och gick med på att arbeta tillsammans på en internationell månforskningsstation. Kapplöpningen om rymddominans verkar snabbt förvandlas till ett multipolärt spelfält – USA och Europas allierade mot Ryssland och Kina.

När ISS går i pension 2030 kommer Kinas Tiangong att vara den enda rymdstationen i drift om inte USA har ordnat med en ersättare. USA har haft fullständig rymddominans i decennier, även om avståndet till konkurrenterna verkar vara på väg att bli allt mindre.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter