Kina: Five Eyes bedriver subversiv verksamhet i Hongkong

Underrättelsetjänstkollektivet Five Eyes anklagas av Kina för att bedriva samhällsomstörtande verksamhet från konsulaten i Hongkong

Det kinesiska utrikesministeriets kommissarie i Hongkong, den kinesiska ambassaden i Storbritannien och politbyråns samordningskontor i Hongkong har tillsammans riktat utförliga fördömanden mot vad de kallar ogrundade anklagelser från Five Eyes-länderna. Dessa länder är Australien, Kanada, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

Enligt det kinesiska fördömadet verkar underrättelsetjänstkollektivet Five Eyes Alliance för att fabricera bevis med avsikten att visa att Kina ”infiltrerar politiskt i västländer”, i syfte att smutskasta Kinas världspolitiska anseende.

Analytiker hävdar att detta inte är första gången som Five Eyes har konspirerat för att rikta in sig på Kina och andra länder. Som en allians utformad för att dela underrättelser har den enligt Kina genomfört hemliga eller öppna operationer som stöld, störningar, infiltration, subversion och tvång.

Global Times rapporterar att underrättelsetjänster inom Five Eyes avsiktligen bedriver ogrundade förhör och trakasserar kinesiska studenter och forskare vid västerländska akademier. Vissa påstås till och med närma sig kinesiska medborgare och utpressa dem att bli agenter för underrättelsekollektivet.

Enligt anklagelserna har dessa länders konsulat i Hongkong fungerat som högkvarter för samhällsstörningar och subversion där deras konsulära tjänstemän nådde ut till regimkritiska aktivister och taiwanesiska separatister för att uppmuntra till våld genom att tillhandahålla ekonomiskt stöd och utbildning.

Konkreta exempel

Den senaste rapport från Anzer, en informationsplattform för cybersäkerhet, visade att den amerikanska underrättelsetjänsten och statliga cyberbyråer har stulit mer än 97 miljarder bytes internetdata och avlyssning från 124 miljoner telefoner under de senaste 30 dagarna, vilket är en viktig källa till underrättelser för USA och andra ”Five Eyes”-länder.

Under svepskäl av att skydda den ”nationella säkerheten” anklagas USA för att ha skärpt greppet om exporten av microchip och annan högteknologi till Kina. Den uppmanade också Kanada att häkta finansdirektören för Huawei, en ledande kinesisk leverantör av smarta mobilenheter. Huaweichefen satt frihetsberövad i cirka tre år utan legitima skäl alls. Five Eyes har också lagt till utländska konkurrenter på svartlistorna över teknisk blockad och uteslutning. Alla de fem länderna har till exempel beslutat att förbjuda Kinas Huawei och ZTE från sina 5G-nätverk.

Vidare nämndes en lång rad exempel på amerikanska, brittiska och australiensiska krigsbrott som begåtts under den 20 år långa ockupationen av Afghanistan. Kina uppmanar dessa Five Eyes-länder att ta av sig sin mask av hyckleri, respektera Kinas suveränitet och enhet, och stoppa all form av inblandning i Hongkongs angelägenheter, som är Kinas inre angelägenheter, sade talespersonen för den kinesiska ambassaden i Storbritannien i ett uttalande på måndagen.

Politbyråns sambandskontor i Hong Kong fördömde också den ”klyscha” som en handfull västländer använder för att smutskasta Kinas angelägenheter, och betonade att deras praxis inte kommer att förändra den allmänna trenden. ”De själva är det största hotet mot Hongkongs utveckling av demokrati och stadens välstånd och stabilitet”, sa talespersonen för sambandskontoret i ett uttalande på tisdagen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter