Kina håller tredje militärövningen runt Taiwan på mindre än 30 dagar

Nya militärövningar eskalerar Taiwanfrågan efter att USA ingått ett samarbete med USA:s nationalgarde om att motverka återförening med Kina genom urban krigföring

Östkommandot för kinesiska armén tillkännagav på onsdagen den tredje storskaliga militärövningen runt ön Taiwan under de senaste 30 dagarna med inriktning på att konfrontera samverkan mellan USA och Taiwan, där USA:s senator Tammy Duckworth lämnade Taiwan efter ett tre dagars besök, där öns regionala ledare Tsai Ing-wen sa att en samarbetsplan mellan det amerikanska nationalgardet och Taiwans väpnade styrkor var på gång.

Det är viktigt för Kina att stärka den konkreta stridsberedskapen utöver att skicka regelrätta varningar, eftersom det amerikanska nationalgardets samarbete med Taiwans väpnade styrkor skulle kunna stärka den senares förmåga till krigföring i städerna, vilket enligt fastlands-Kina markerar ytterligare ett försök att motstå en återförening med våld.

USA:s National Guard är en amerikansk inhemsk väpnad styrka som hanterar offentliga akuta incidenter såsom kontraterrorism. Fokus för samarbetet mellan US National Guard och Taiwans väpnade styrkor rör sig sannolikt om urban krigföring eftersom USA förmodligen vill möjliggöra för Taiwan att dra in Kina i ett utmattningskrig i städerna när kinesiska trupper landar på ön.

I en åtgärd som vidtogs som svar på samverkan mellan USA och Taiwan, organiserade kinesiska Arméns Östkommando nyligen en gemensam stridsberedskapspatrull med flera vapenslag i och ovanför vatten runt Taiwan. Detta meddelade överste Shi Yi, talesperson för östkommandot, i ett uttalande på onsdagen.

Detta är också den tredje storskaliga militärövningen som officiellt tillkännages av Kina under de senaste 30 dagarna. En gemensam övning som omger Taiwan från dess östra och sydvästra kuster tillkännagavs den 9 maj och en gemensam beredskapspatrull plus realistisk stridsövning i och ovanför vattnet runt ön tillkännagavs den 25 maj.

USA om Taiwans självständighet

Biden-regimen i USA har nyligen gjort frekventa drag i Taiwanfrågan, sagt en sak samtidigt som man gjort en annan. Som vanligt i internationella konflikter har USA öppet eller i hemlighet uppmuntrat och stött Taiwans stridsmoral. ”Sådana drag kommer att sätta Taiwan i en farlig position och få allvarliga konsekvenser för Taiwan självt”, sade Shi i det senaste uttalandet.

Taiwan är en del av Kina, sade Shi, och noterade att kinesiska trupper kommer att fortsätta att stärka träningen och stridsberedskapen, förbättra sin förmåga att utföra sina uppdrag och resolut motverka all extern inblandning och separatistiska försök för ”ett självständigt Taiwan”.

Shis kommentarer kom efter att den taiwanesiske ledaren hävdat att det amerikanska försvarsdepartementet ”proaktivt” planerar ett samarbete mellan det amerikanska nationalgardet och Taiwans väpnade styrkor när hon träffade Duckworth på tisdagen. Inga detaljer gavs om samarbetet, rapporterade Reuters. Duckworth var på ett överraskande tredagarsbesök i Taiwan från måndag till onsdag.

När Duckworth anlände till Taiwan på måndagen ”hälsade” kinesiska flygvapnet henne genom att skicka minst 30 stridsflygplan av nio olika typer till öns närhet, vilket markerade den näst största kinesiska flygplansaktiviteten hittills i år. Observatörer sa att en annan omgång av militärövningar som tillkännagavs på onsdagen utgjorde Kinas avskedshälsning.

Nu när officiella utbyten mellan USA och Taiwan har blivit frekventa, handlar det för Kina inte bara om att varna, utan också om att förbereda sig för en militär konflikt, vilket nu verkar vara en verklig risk.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter