lördag, 1 oktober, 2022

Kina hotar att använda ”finansiella massförstörelsevapen”

Peking lovar att ödelägga världsekonomin om västmakterna inför sanktioner mot Kina

Flera analytiker i Kina har vägt in Biden-administrationens senaste hot om att straffa Kina med sanktioner på grund av landets vägran att fördöma Rysslands krig i Ukraina. Hoten från Biden har blandats med anklagelser om att Kina hjälper Moskva att undvika västerländska sanktioner, eller rent av bedriver tyst återförsörjning av ryska industriprodukter. Dessa anklagelser från Joe Biden har hittills inte presenterats med några bevis.

Tidigare i veckan intervjuade South China Morning Post den kinesiske ekonomiexperten Wang Yongli, tidigare vicepresident på Bank of China samt före detta styrelseledamot för SWIFT. Yongli beskriver Kinas ekonomiska ställningstagande: ”Det är nödvändigt att påskynda konstruktionen och den externa anslutningen av det gränsöverskridande clearingsystemet CIPS för yuan … Men det primära valet är att fortsätta att stärka samarbetet med SWIFT.”

Kina utvärderar just nu sin egen beredskap och framtida alternativ i kölvattnet av USA:s drastiska åtgärd att frysa den ryska centralbankens tillgångar utomlands. Angående detta underströk Yongli för tidningen att ”Våra enorma valutareserver är svårövervunna, och de är Kinas ”finansiella massförstörelsevapen” med en kraftfull avskräckande effekt.

Taiwan kan bli ett nytt Ukraina

Politbyrån har uppmärksammat Biden-administrationen på att ”Kina är inget Ryssland” med hänvisning till att Kina har en oerhört mycket större roll i nästan alla aspekter av den globala ekonomin. De har också sagt att varje potentiell återförening mellan Taiwan med fastlandet inte skulle vara som konflikten mellan Ryssland-Ukraina.

SCMP-rapporten listar ett antal kort- och långsiktiga strategier som utarbetas i ett antal tänkbara konflikter med väst, baserad på geopolitiska faktorer som en kraftmätning över Taiwan. Nedan följer några nyckelavsnitt från analysen som beskriver olika möjliga scenarier.

”Kina och USA äger andelar i varandra, så för USA är Kina helt annorlunda än Ryssland. De politiska beräkningarna kommer oundvikligen att hämmas av ekonomiska förhållanden.”

Om samma sanktioner infördes mot Kina skulle de få oavsiktliga konsekvenser för nationen eller det globala blocket som inför dem. Därmed skulle effekterna av alla sanktioner bli ömsesidiga. Följaktligen har den kinesiska politbyrån, tillsammans med statsägda banker och företag som har affärsrelationer med Ryssland, antagit ett mycket försiktigt tillvägagångssätt sedan kriget började.

Enligt rapporten har det talats i Kina om att minska det enorma innehavet av utländska valutareserver, men experter från både Kina och västvärlden säger att detta inte är genomförbart, eftersom en plötslig förändring i volymen kan orsaka hyperinflation, vilket skulle få katastrofala konsekvenser på globala marknader.

Yongli avslutar sitt resonemang: ”Naturligtvis utesluter detta inte att Kina ökar sina köp av guld eller andra strategiska material, eller justerar sammansättningen av valutareserver för att ytterligare minska sina amerikanska dollarreserver, men vi undviker detta så mycket som möjligt för att använda det som ett sätt att konfrontera USA.”

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar