Kina kommer ”inte tveka att starta ett krig” om Taiwansundet

Efter en serie varningar och fredagens toppmöte är Kina mer beslutsamt än någonsin

En ny rapport från Bloomberg har beskrivit en rad fall som kinesiska tjänstemän privat har förmedlat till sina amerikanska motsvarigheter att Taiwansundet INTE utgör internationellt vatten, vilket ökar spänningarna eftersom Bidenadministrationen regelbundet låter den amerikanska flottans krigsfartyg segla genom det omtvistade vattnet.

Offentliga uttalanden som ifrågasätter USA:s syn på internationell rätt har enligt uppgift levererats till den amerikanska regeringen av kinesiska tjänstemän vid flera tillfällen och på flera olika nivåer. USA och nyckelallierade säger att mycket av sundet utgör internationellt vatten, och de skickar rutinmässigt flottfartyg genom vattenvägarna som en del av sin påstådda navigeringsfrihet.

Bidenadministrationen sägs vara ”alarmerade” över dessa varningar eftersom det bedöms som sannolikt att Kina kommer att ta ytterligare steg för att konfrontera utländska örlogsfartyg som går in genom Taiwansundet. Detta tyder också på att Kina skulle kunna inta en mer självsäker hållning i Sydkinesiska havet, där amerikanska krigsfartyg också har genomfört navigeringsfrihetsövningar.

På fredagen under det första fysiska toppmötet mellan USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Kinas försvarsminister Wei Fenghe, varnade den sistnämnde sin amerikanska motsvarighet att Politbyrån ”inte kommer att tveka att starta ett krig” om Taiwan förklarar sig självständigt.

Wei hade varnat Austin för att ”om någon vågar splittra Taiwan från Kina, kommer den kinesiska armén definitivt inte att tveka att starta ett krig oavsett vad det kostar”. Vidare lovade Wei att Kina skulle slå sönder varje komplott för att säkra Taiwans självständighet och resolut upprätthålla fastlandets anspråk på utbrytarregionen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter