måndag, 26 september, 2022

Kina konfronterar USA:s utrikesminister angående Taiwanfrågan

Anthony Blinken anklagas för att ”sprida falsk information, överdriva Kina-hotet, blanda sig i Kinas inre angelägenheter och smutsa ner Kinas inrikes- och utrikespolitik”.

Utrikesminister Antony Blinken utfärdade en skarp varning på torsdagsmorgonen att hotet från Kina kommer att ”testa USA:s diplomati som inget vi någonsin sett förut” – men insisterade på att Amerika inte vill ha ännu ett kallt krig och INTE stöder Taiwans självständighet.

Blinken ändrade Biden-administrationens politik gentemot Kina efter att presidenten under veckan uttalade att USA skulle engagera sig ”militärt” om det blev en invasion av Taiwan. Blinken har ett mycket misstänkt förflutet eftersom Blinkens föräldrar är nära samhällsomstörtaren George Soros. Kanske är det därför han gärna överlämnar Taiwan till den kinesiska kommunistdiktaturen.

Lägger sig i Kinas inre angelägenheter

Antony Blinkens tal om att motverka Pekings inflytande har väckt starka reaktioner i Kina. Det kinesiska utrikesministeriet anklagade på fredagen ut USA:s utrikesminister Antony Blinken för att ha ”befläckat landet” efter att han krävde åtgärder för att motverka Pekings växande globala inflytande.

Dagen innan hade Blinken gett ett 45 minuter långt tal som väckte oro över Kinas ”avsikt att omforma den globala ordningen” i vad vissa har kallat den mest omfattande beskrivningen hittills om Kina från USA:s president Joe Bidens administration.

”Kina är det enda landet som har både avsikten att omforma den internationella ordningen – och i allt högre grad den ekonomiska, diplomatiska, militära och tekniska makten att göra det”, sa Blinken.

”Pekings vision skulle flytta oss bort från de universella värderingar som har upprätthållit så mycket av världens framsteg under de senaste 75 åren”, tillade han och uppmanade det ”internationella samfundet” att försvara status quo och förhålla sig till Peking ”med mer realism.”

Blinkens tal ”sprider falsk information, överdriver Kina-hotet, blandar sig i Kinas inre angelägenheter och smutsar ner Kinas inrikes- och utrikespolitik” , sa det kinesiska utrikesministeriets talesman Wang Wenbin vid en vanlig presskonferens.

Wang tillade att Kina ”bestämt motsatte sig” Blinkens anförande och att det visade Washingtons önskan att ”innehålla och undertrycka Kinas utveckling och behålla USA:s hegemoni och makt.”

Förnekar Joe Bidens löfte om att försvara Taiwan

Tidigare i veckan gjorde Joe Biden ett oväntat tillkännagivande att USA skulle ingripa militärt i händelse av en kinesisk invasion av Taiwan, vilket emottogs med stor bestörtning och upprördhet bland kinesiska tjänstemän. Löftet besvarades även med en storskalig kinesisk militärövning mot Taiwan.

Uttalandet korrigerades dock snabbt av ett antal amerikanska tjänstemän, som insisterade på att presidentens ord inte representerade en förändring av USA:s långvariga erkännande av ”Ett Kina”-politiken, som erkänner Kinas suveränitet över Taiwan.

I sitt tal på torsdagen försökte Blinken återigen förtydliga Bidens uttalande och upprepade att USA inte erkände Taiwan som oberoende och uttryckte förhoppningar om att skillnaderna över sundet mellan Taiwan och Kina ”löses med fredliga medel.”

Blinken betonade dock att ”även om vår utrikespolitik inte har förändrats, är det som har förändrats Pekings växande tvång.” Han anklagade Kina för ”provokativ retorik och aktivitet” mot Taiwan, med hänvisning till påstådda flygningar till taiwanesiskt luftrum med kinesiska flygplan.

Tidigare denna månad anklagade Taipei den kinesiska ledningen för att flyga 18 militärflygplan, inklusive två kärnvapenkapabla bombplan, in i dess luftförsvarszon. Blinken uppgav att dessa handlingar var ”djupt destabiliserande” och hotade freden och stabiliteten i Taiwansundet.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Framåt för tjeckisk opposition

- Annons -

Liknande artiklar