Kina är väldigt upprört över att WHO dragit slutsatsen att det krävs ytterligare studier för att utreda sannolikheten för att Covid-19 kan ha producerats och läckt från biolabbet i Wuhan.
En expertpanel sammankallad av Världshälsoorganisationen, WHO:s, vetenskapliga rådgivande grupp rekommenderade på torsdagen att ”ytterligare undersökningar” av teorin om labbläckage behövs och noterade att det ”inte har gjorts några nya data tillgängliga” för att komma till några slutsatser. I en fotnot till rapporten nämndes att tre panelmedlemmar från Ryssland, Brasilien och Kina motsatte sig rekommendationerna och påstod att: ”inga vetenskapliga bevis” finns för att ifrågasätta kommissionens tidigare slutsats att Covid-19 härstammar från fladdermöss.
Gruppen med 27 medlemmar bildades förra hösten efter kritik från ett dussin länder som väckte oro över WHO:s studie av covid-19, på grund av brist på transparens och tillgång till viktiga data från Kina. Den 52-sidor långa preliminära rapporten angav att ”nyckeldata” fortfarande saknas för att avgöra hur covid-19-pandemin började.
Sommaren 2021 bedömde ”Kontoret för direktören för den nationella underrättelsetjänsten” att en amerikansk underrättelsemyndighet med ”måttlig tillförsikt” fastställt att viruset med största sannolikhet uppstod från det statliga kinesiska biolabbet i Wuhan.
Den kinesiska statsledningen har starkt kritiserat WHO:s nyfikenhet i frågan om virusets ursprung. Presstalesmannen för Kinas utrikesministerium, Zhao Lijian, meddelade på fredagen att teorin inte var något annat än en politiskt motiverad lögn som drivs av ”anti-kinesiska” känslor.
– Teorin om laboratorieläckage är helt och hållet en lögn som skapats av anti-kinesiska krafter i politiska syften, vilka inte har något med vetenskap att göra. Vi har alltid stöttat och deltagit i vetenskapsbaserad global virusspårning, men vi motsatte oss bestämt någon form av politisk manipulation.