Under gårdagen sa Kinas utrikesminister Wang Yi att Peking kommer att samarbeta med Moskva för att främja en ny internationell ordning som bygger på ”verklig demokrati” och ”mänskliga rättigheter”
”Kina är villigt att arbeta tillsammans med Ryssland och det globala samfundet för att främja verklig demokrati baserad på nationernas egna förutsättningar”, sa Wang i kommentarer som levererades via videolänk till ett toppmöte för en tankesmedja mellan Kina och Ryssland. Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, deltog också i mötet.
”Kina och Ryssland bör fortsätta att samarbeta med fredsälskande länder i världen för att värna om den globala ordningen med FN i dess kärna och baserat på internationella lagar”, sa Wang. Enligt The Independent, i en uppenbar hänvisning till USA:s utrikespolitik, ”sa Wang att ”monopolisera” definitionen av demokrati och mänskliga rättigheter för att påverka andra nationer var en taktik ”dömd att misslyckas”.
Samtidigt, eftersom Ryssland drabbas av sanktioner mot olika typer av export, ökade Kinas import från Ryssland i april med 57 procent jämfört med året innan. Medan Ryssland är under attack från västmakterna både genom proxykriget i Ukraina samt genom cyberkrigföring och ekonomisk krigföring genom sanktioner, har Kina främjat sin egen uppsättning internationella spänningar med allt mer aggressiv retorik över Taiwanfrågan.
I sin kritik mot USA-ledda Nato-expansionen mot Rysslands gränser och ekonomisk krigföring via sanktioner, sa Wang att global säkerhet inte bör eftersträvas genom att ”stärka militära grupper” och ”fragmentera leveranskedjor”.
Kina och Ryssland i FN
I överensstämmelse med sitt motstånd mot västvärldens flerfrontskrig mot Moskva lade Kina och Ryssland förra veckan in sitt veto mot en USA-sponsrad FN-resolution som skulle ha infört nya sanktioner mot Nordkorea som svar på landets 23 interkontinentala ballistiska missiltester i år. Säkerhetsrådets omröstning slutade 13-2. Därefter efterlyste Kina och Ryssland istället förnyad dialog. I sina onsdagsanmärkningar sa Wang att Kina och Moskva kommer att ”fortsätta att ge viktiga bidrag” till internationella relationer som permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd.
Kina har officiellt intagit en neutral hållning när det gäller Rysslands invasion av Ukraina. Men medan Kina och Ryssland har tydliga diplomatiska kontakter, har Kinas president Xi Jinping enligt uppgift inte pratat med Ukrainas president Volodymyr Zelensky sedan kriget började den 24 februari.
Presidenterna Xi och Vladimir Putin träffades i Peking tre veckor före Rysslands invasion av Ukraina. Deras regeringar utfärdade ett gemensamt uttalande som förklarade att ”vänskap mellan de två staterna har inga gränser, det finns inga ”förbjudna” samarbetsområden.”
Avtalet mellan de båda stormakterna markerade det mest detaljerade och självsäkra uttalandet om rysk och kinesisk beslutsamhet att arbeta tillsammans för att bygga en ny världsordning baserad på deras egen syn på ”mänskliga rättigheter” och ”demokrati”.