torsdag, 6 oktober, 2022

Kina och Turkiet fördömer svenska koranbränningar

Kritiserar Sverige i hycklande utspel om minoriteters rättigheter

Nyheten om de muslimska upplopp som ägt rum runt om i Sverige under påskhelgen har nu fått spridning runt om i världen. Under en pressträff i Peking nämnde det kinesiska utrikesministerium talesperson Wang Wenbin våldsamheterna i Sverige med följande ord:

”Vi förespråkar utbyte av civilisationer, inte konflikter mellan civilisationer. Vi vill att Sverige lär sig mer om detta och uppriktigt respekterar muslimers och andra minoritetsgruppers religioner och åsikter samt värna deras lagliga rättigheter”.

Även Turkiet har starkt fördömt Rasmus Paludans planerade bränningar av Koranen i Sverige. Det turkiska utrikesministeriet säger: ”Avskyvärda attacker mot vår heliga bok Koranen i Sverige visar att inga lärdomar har dragits av det förflutna, att det fortfarande finns en ovilja mot att förhindra rasistiska provokationer och att hatbrott tolereras öppet, under förevändning av yttrandefrihet”.

Utspelen – ett uppenbart hyckleri

Både Kina och Turkiet har dock själva ett pågående förtryck mot etniska och religiösa minoriteter. Den kinesiska statsledningen har kritiserats hårt för hur de systematiskt utsätter uigurer, kazaker och andra muslimska minoritetsgrupper inom landet för massfängslanden, tortyr, förföljelse och slavarbete.

Den under 40 år pågående konflikten mellan Turkiet och dess kurdiska minoritet, som nyligen eskalerat i en fullskalig utlandsoffensiv mot kurdiska regioner i norra Irak, är bara ett av exemplen på turkiskt förtryck av minoriteter. Bland de mer internationellt kritiserade exemplen kan nämnas att Turkiet står anklagade för folkmord på miljontals kristna armenier och greker.

De muslimska upplopp som ägt rum i bland annat Norrköping, Linköping, Malmö och Örebro är knappast att jämföra med de storskaliga övergrepp som Kina och Turkiet begått. Bilar har satts i brand av muslimska ungdomar, svensk polis och ordningsmakt har utsatts för stenkastning och flera har skadats under våldsamheterna.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar