Kina skärper nätcensuren, kräver hjälp av teknikföretag

Kina vill stänga nätet för oönskade åsikter och okontrollerad information – kräver att teknikföretag ska agera medhjälpare mot nätanvändare.

Folkrepubliken Kina har industristrategiskt byggt upp en internetstruktur som kan jämföras med den i västerlandet när det gäller kapacitet och antal användare. Informationsstrategiskt har dock Kinas och västerlandets nätstrukturer gått åt olika håll från början.

Västerlandets fria och smått anarkistiska syn på informationsfrihet har ingen motsvarighet i Kina, där myndigheter och kommunistparti systematiskt motarbetar allt som kan verka misstänkt eller potentiellt politiskt skadligt. Kina har i praktiken separerat sin internetstruktur från den i resten av världen.

Covidprotesterna får konsekvenser

Covidprotesterna nyligen i Kina på gator och torg är smått unika för det moderna Kina och får nu konsekvenser såväl på nätet som i den fysiska verkligheten.


Kina kräver nu att företag verksamma i Kina, med affärsidéer knutna till nätet, ska samarbeta om att censurera nättrafik, nätpublicering och nätsökningar – till exempel gäller detta företagen ByteDance and Tencent. Företagen beordras att anställa fler personer med uppgift att söka efter ”olämplig” information. Speciellt information om protesterna pekas ut som farlig och olämplig av den kinesiska censurmyndigheten CAC, Cyberspace Administration of China.

Kina vill angripa VPN

Tekniken VPN, som bland annat maskerar en användares IP-adress, är också i skottfältet för kinesiska myndigheter. Bara godkända VPN-operatörer får egentligen verka inom den kinesiska internetstrukturen, men holländska Surfshark rapporterar nu en stark ökning av antalet nedladdade ”oreglerade” VPN-program bland kinesiska nätanvändare.

Fakta: Vad är VPN?
VPN står för “virtuellt privat nätverk” – en tjänst som skyddar din internetanslutning och integritet på internet genom att dölja din IP-adress. En VPN skapar en tunnel för din internet­uppkoppling och döljer din adress. Det innebär att ingen kan se vad du gör på internet när du har VPN aktiverad. Tjänsten gör också att användaren kan välja var någonstans IP-adressen ska komma ifrån vilket möjliggör att undgå censur som gäller för en specifik plats, exempelvis ett land. 
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter