lördag, 1 oktober, 2022

Kina skjuter skarpt i militärövning utanför Taiwan

Den kinesiska militären svarar på Joe Bidens löften om att amerikansk militär ska försvara Taiwan i händelse av återförening med fastlandet

Kina meddelade på onsdagen att de höll nya militärövningar nära Taiwan medan Joe Biden avslutade sin första rundresa i Asien. Ett uttalande citerade ”gemensamma patrull- och stridsberedskapsoperationer nära Taiwan” medan USA:s ledare var i Tokyo där han träffade ledare för de andra ”Quad”-nationerna: Japan, Indien och Australien.

Shi Yi, talesperson för Kinas Kinesiska Arméns östfrontskommando, sa på onsdagen att den gemensamma marin- och luftstridsberedskapsövningen utanför Taiwan var en ”högtidlig varning” mot den senaste tidens samverkan mellan USA och Taiwan. ”Det är hycklande och meningslöst av USA att säga en sak och göra en annan i Taiwanfrågan”, tillade Shi.

Under sitt besök i Tokyo överraskade Joe Biden både journalister och tjänstemän genom att åta sig att försvara Taiwan militärt när en reporter frågade vad USA skulle göra i händelse av en kinesisk invasion. Peking fördömde uttalandet och gav sin ofta upprepade linje att USA ”leker med elden”. Biden-löftet att försvara Taiwan kom i måndags, och de storskaliga militärövningarna ägde rum dagen efter.

Statsstödda media The People’s Daily rapporterade att Kina nyligen har organiserat ”olika grenar av styrkorna för gemensamma patruller och övningar i direkt eld” på taiwanesiskt territorium. Vidare fördömde det kinesiska försvarsministeriets webbplats Biden-administrationen för ”hyckleri och värdelösa” handlingar som fortsätter att felaktigt uppmuntra Taiwans styrkor.

PLA har ”beslutsamheten och förmågan att omintetgöra alla externa krafters inblandning och försök för ”Taiwans självständighet”, och att bestämt skydda nationell suveränitet och säkerhet samt regional fred och stabilitet,” sade det militära uttalandet vidare.

Övriga gränskonflikter

På tisdagen var det allmänt rapporterat i massmedierna att Kina deltog i en provocerande gemensam luftpatrull med Ryssland som inkluderade kärnvapenkapabla bombplan och stridsflygplan som flög över Japanska havet och västra Stilla havet. Det varade i uppskattningsvis 13 timmar.

Ett uppföljande uttalande från den kinesiska politbyrån betonade dock att den gemensamma patrullen var ”rutin” (eftersom den sker årligen) och förmodligen inte riktad mot någon specifik tredje part.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar