Ett samarbete mellan Kina och USA för att stoppa den internationella knarkhandeln är osannolikt på grund av vad Beijing kallar amerikanska provokationer.
Kina har ställt in alla gemensamma initiativ mellan de båda stormakterna som svar på Nancy Pelosis besök i Taiwan, skriver South China Morning Post.
Experter menar enligt SCMP att Kinas beslut inte kommer att ha någon omedelbar inverkan på USA:s opioidkris, men att ett samarbete mellan de två länderna för att stoppa knarkhandeln ter sig avlägset.
Beijing frös samarbetet med Washington tidigare i augusti som svar på att Vita husets talman Nancy Pelosi besökt Taiwan, något Kina betraktade som ett angrepp på landets självständighet då man ser Taiwan som en del av Kina. Vapenskramlet mellan de båda stormakterna har för tillfället stannat vid styrkeuppvisningar.
– De nya spänningarna mellan de två länderna kan inte ha någon signifikant inverkan på antalet fall av fentanylsmuggling som stoppas av Beijing, vilket var litet till att börja med, säger Spencer Li, professor vid University of Macau och ordförande för President of Asian Association of Substance Abuse Research.
– Däremot kan det undergräva Beijings villighet att öka sina insatser för att stoppa smugglingen av fentanyl och de kemikalier som används vid tillverkningen till USA och dess omgivning.
Fentanyl utvecklades ursprungligen som en smärtlindrande drog men används nu ofta av missbrukare i USA. Det kan vara 50 gånger starkare än heroin och är därför lätt att överdosera. Nära 108 000 amerikaner dog under 2021 av knarköverdoser, varav två tredjedelar berodde på fentanyl eller andra syntetiska opioider, enligt amerikanska Centres for Disease Control and Prevention.
Även om inga kinesiska källor nämner saken, menar vissa bedömare att de även kan ha opiumkrigen i minne, när västmakterna med England i spetsen i omgångar tvingade kineserna att tillåta deras export av opium från Indien och Turkiet.