onsdag, 28 september, 2022

Kina utvecklar metoder för att förstöra Starlink-satelliter

Elon Musks Starlink-satelliter är konstruerade för att kunna leverera ocensurerat internet över hela jorden. Nu utvecklar Kina kapacitet för att förstöra dem. Kina hänvisar till oroande avtal mellan Starlink och amerikanska krigsmakten.

Den kinesiska militären måste kunna förstöra SpaceX:s Starlink-satelliter om de utgör ett hot mot den nationella säkerheten, enligt en aprilpublikation av kinesiska militärforskare. Forskarna spekulerade i att amerikanska militära drönare och stealth-stridsflygplan skulle kunna öka sin dataöverföringshastighet med mer än 100 gånger med hjälp av Starlink-nätverket. Det amerikanska försvarsdepartementets nya gren United States Space Force ska utveckla teknologi baserad på Starlink-plattformen – som inkluderar instrument som är tillräckligt känsliga för att spåra hypersoniska vapen som färdas med 5 gånger ljudets hastighet eller snabbare.

South China Morning Post presenterade i förrgår en studie som rekommenderar att man utvecklar ett satellitövervakningssystem med ”oöverträffad skala och känslighet” för att spåra varje Starlink-satellit. Studien leddes av Ren Yuanzhen, en forskare vid Beijing Institute of Tracking and Telecommunications under Kinesiska arméns strategiska understödsenhet. Medförfattare till studien inkluderade flera högt uppsatta forskare inom Kinas försvarsindustri.

SpaceX grundare och vd Elon Musk är populär i Kina, men han fick hård kritik efter att två Starlink-satelliter kom ”farligt nära” den kinesiska rymdstationen förra året. Enligt SCMP bör ”en kombination av mjuka och hårda förintelsemetoder användas för att få vissa Starlink-satelliter att förlora sina funktioner och förstöra konstellationens operativsystem”.

Produkter med dubbla användningsområden

Starlink identifieras tydligt som ett tekniskt system som har både civila och militära ändamål, vilket gett upphov till avtalet med det nybildade departementet US Space Force. En annan oro från de kinesiska forskarna är att Starlink-satelliter alla innehåller jonpropeller, vilket kan göra det möjligt för dem att snabbt ändra omloppsbanor för en snabb rörelse mot högvärdiga militära mål i rymden eller nere på planeten.

Forskningsdokumentet antyder också att Starlink-systemets oöverträffade skala och flexibilitet skulle tillåta västmakterna att infoga strategiska komponenter i SpaceX kommersiella uppskjutningar – vilket kräver utveckling av Kinas anti-satellitkapacitet och ett övervakningssystem som kan få superskarpa bilder av små satelliter för att identifiera deras militära egenskaper.

Kina hävdar att man redan har utvecklat ett flertal markbaserade laseravbildningsenheter som kan fotografera satelliter som kretsar i en millimeters upplösning, men förutom optisk och radarbild behöver landet också kunna fånga upp signaler från varje Starlink-satellit för att upptäcka potentiella hot.

Han sa att Kina också hade visat sin förmåga att förstöra en satellit med en missil, men denna metod skulle kunna producera en stor mängd rymdskräp, och kostnaden skulle bli för hög mot ett system som består av många små, relativt billiga satelliter.

”Starlink-konstellationen utgör ett decentraliserat system. Konfrontationen handlar inte om enskilda satelliter, utan hela systemet. Detta kräver en del billiga och högeffektiva åtgärder”, skrev forskarna. SCMP noterar slutligen att kinesiska forskare redan har utvecklat lasrar för att blända eller skada satelliter, samt cybervapen som kan försöka hacka sig in i satellitkommunikationsnätverket.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar

00:04:30

Nyhetssändning 27 september