Stormakterna signalerar förbättrade relationer
Traditionella geopolitiska prioriteringar slår igenom när USA och Kina återigen signalerar upptöade relationer. Även massmedia är med på tåget – Xi:s diktatorfasoner är ”banbrytande” och Taiwan är bortglömt.
Igår rapporterade den kinesiska partikanalen CCTV att president Xi Jinping pekat ut riktningen vad gäller relationerna med USA: ”Kina är villig att arbeta med USA för att hitta sätt att komma överens till fördel för båda”. Som Frihetsnytt rapporterade igår blev Xi i onsdags president på obestämd framtid – efter att bland annat ha låtit vaktmanskapet avlägsna en misstänkt meningsmotståndare från kongresspodiet.
Den nyblivne diktatorn förklarade vidare att Kina och USA, i egenskap av stormakter, ska stärka sitt samarbete för att ”ge stabilitet till världen”.
Banbrytande diktatorsfasoner
I gårdagens medelande förklarade nyhetsbyrån Reuters även att de två länderna ”har varit” oense om Kinas politik gentemot Taiwan. För läsare av Frihetsnytt torde Reuters smidiga övergång från presens till imperfekt inte komma som någon överraskning. En annan stridsfråga som gick samma väg i den världsledande nyhetsbyråns rapport var ”Kinas relation med Ryssland”. Xi Jinpings brott mot partistadgarna under veckans partikongress, när han lät sig väljas till president för en tredje mandatperiod betecknas av Reuters som ”banbrytande”.
Bedömare konstaterar att samma nyhetsbyrå stödde det minst lika banbrytande valfusk som Kinas främsta allierade i USA, demokraterna, genomförde i det amerikanska presidentvalet 2021. Allmänhetens protester mot demokraternas valfusk besvarades med en dödskjutning och ett stort antal fängelsedomar. I jämförelse med Xi Jinpings åtgärder på partikongressen kan de amerikanska så kallade demokraterna hävda sig väl mot Kinas kommunistparti.
Joe Biden byter fot
USA:s president Joe Biden sade redan på onsdagen att ”USA inte söker konflikt med Kina.” Detta tolkas som en kursändring. För sex veckor sedan utlovade Biden militär konfrontation med Kina ifall Kina skulle bruka våld mot Taiwan – något som Kina senast igår bekräftat att man alldeles säkert kommer att göra om öns ledare inte gör som de blir tillsagda.
Europa i fokus – i vanlig ordning
Genom att befria sig från konflikthot i fjärran östern kan USA och Storbritannien koncentrera krafterna på Europa. För Frihetsnytts läsare torde USA:s nygamla geostrategiska mål, att försvåra samarbete mellan väst och öst på den eurasiska kontintenten, vara bekant. Oavsett vad de amerikanska väljarna vill från tid till annan har USA:s djupa stat, dess militärindustriella komplex och agendamedier samma strategiska målsättning idag som i början av 1950-talet – ’Keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down’. Citatet kommer från en britt som var Natos förste generalsekreterare, general Hastings Ismay. Vilka europeiska folk och länder som, i angloamerikanskt tänkande, ingår i begreppet ”Germans” kan förmodligen växla från tid till annan.
Följder för Europa
USA:s kraftfulla ställningstagande och krigsansträngning i Ukraina styrker uppfattningen om en kontinuitet i den amerikanska strategin – det förmodade amerikanska sprängnigen av den rysk-tyska gasledningen bär syn för sägen. Bedömare befarar att strategin, som får betecknas som lyckad, kan bedrivas ännu mer effektivt utan kinesisk obstruktion, kanske i framtiden med kinesisk hjälp.