Kinas och USA:s försvarsministrar möts för att reda ut Taiwanfrågan

USA svänger på nytt i frågan om Taiwans självständighet efter första mötet mellan ländernas försvarsministrar

USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Kinas försvarsminister, general Wei Fenghe, träffades i fredags i Singapore efter en kinesisk begäran, i det som markerade deras första fysiska toppmöte. De två hade tidigare diskuterat kriget mellan Ryssland och Ukraina via telefon.

Mötet hölls vid sidan av ”Shangri-la-dialogen”, ett stort regionalt försvarstoppmöte. Austins möte med sin kinesiska motsvarighet varade nästan en timme, även om det bara var planerat till trettio minuter. En uppläsning av mötet från Pentagon sa att Austin informerade Wei om att USA ”fortsätter vara engagerat i vår långvariga politik för ett Kina” angående Taiwans status. Detta efter att Joe Biden på ett toppmöte i maj sa att USA är fast beslutna att försvara Taiwan militärt – kommentarer som senare togs tillbaka av Vita huset.

I detta första fysiska möte varnade USA:s försvarsminister Peking för att ”avstå från ytterligare destabiliserande handlingar” mot Taiwan. ”Sekreteraren bekräftade på nytt vikten av fred och stabilitet över sundet, motstånd mot ensidiga förändringar av status quo, och uppmanade Kina att avstå från ytterligare destabiliserande handlingar mot Taiwan”, enligt pressmeddelandet.

De två försvarsministrarna lovade också att förbättra kommunikationen mellan sina respektive länders militärmakter, särskilt för att undvika att utlösa en oplanerad eller ”oavsiktlig” kris, som nyligen inträffade mellan australiska och kinesiska flygplan i Stillahavsområdet.

”Sekreterare Austin diskuterade behovet av att ansvarsfullt hantera konkurrensen och upprätthålla öppna kommunikationslinjer. Sekreteraren underströk vikten av att kinesiska armén engagerar sig i en substantiell dialog om att förbättra kommunikationen under kriser och minska strategiska risker”, sa den amerikanska sidan.

När det gäller den kinesiska sidan beskrev en talesman mötet i Lloyd Austin som ”uppriktigt” men ”positivt och konstruktivt” – och sa vidare att ”det är bättre att träffas än att inte träffas och det är bättre att prata än att inte prata”, enligt till orden överste Wu Qian till reportrar.

Dagen innan, på torsdagen, utfärdade Kinas försvarsministerium ett starkt formulerat uttalande som lovade att vidta ”kraftfulla åtgärder” för att ”bekämpa alla former av utländsk inblandning” i Taiwan och särskilt försök att stärka planer för ”Taiwans självständighet”.

Uttalandet var ett svar på rapporter om att det amerikanska utrikesdepartementet under Joe Bidens presidentskap överväger en ny vapenförsäljning på 120 miljoner dollar till ön. Peking sa att de ”starkt motsätter sig” planen för fler amerikanska vapenöverföringar till utbrytarregionen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter