torsdag, 6 oktober, 2022

Kinas president uppmanar Europa att leda fredssamtal mellan Ryssland och Ukraina

Konflikten i Ukraina eskalerar på grund av Biden-administrationen enligt Kinas bedömning

Under ett virtuellt möte på måndagen mellan Kinas president Xi Jinping och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, betonade Xi att Europa måste spela en mer aktiv roll för att främja fredssamtal och i att ”bygga en balanserad, effektiv och hållbar europeisk säkerhetsmodell.”

President Xi sa att: ”Alla ansträngningar måste göras för att undvika intensifieringen och expansionen av Ukrainakonflikten, och Kina välkomnar alla ansträngningar som bidrar till att främja fredssamtal.”

Sedan början av Ukrainakonflikten har Biden-administrationen anklagat att Peking för att ge hemligt stöd till Rysslands invasion av Ukraina, något som kinesiska tjänstemän konsekvent har förnekat. Kina har också fått anklagelser från västmakterna för att ge politisk täckning i sin kritik av NATO, som återspeglar den ryska retoriken.

Den kinesiske ledaren fortsatte: ”Kina välkomnar alla ansträngningar från det internationella samfundet som underlättar vapenvilan och förhandlingar, de relevanta parterna bör stödja Ryssland och Ukraina i att nå fred genom förhandlingar.”

Geoplitisk analys ur kinesiskt perspektiv

Cui Heng, forskare vid Center for Russian Studies of East China Normal University, presenterade sina slutsatser i Global Times, Kinas statliga engelskspråkiga dagstidning. I sin artikel beskriver han Pekings syn på världssituationen: att tiden håller på att ta slut för Washingtons ansträngningar att beväpna och stödja ukrainska styrkor mitt i det ryska anfallet.

Peking har konsekvent ställt sig på Kremls sida för fördömande av Natos expansion och sagt att detta är en viktig del av Rysslands legitima säkerhetsproblem. Det är därför som det kinesiska utrikesdepartementet nu sätter ny press på USA:s europeiska allierade att ta på sig en större ansvarsroll, även när Kina hävdar att de måste ta förhandlingar och kompromissa på allvar.

Cui uttrycker även att det växande trycket och sanktionerna från USA och dess allierade visar att den USA-ledda västvärlden är angelägna om att besegra Ryssland, särskilt eftersom Biden-administrationen står inför ett enormt inrikespolitiskt tryck på grund av en försvagad inhemsk ekonomi till följd av rejäla ekonomiska stödpaket till Ukraina. Joe Biden vet att man går djupare in i konflikten mellan Ryssland och Ukraina så skulle det skada demokraternas möjligheter inför mellantidsvalet senare i år.

”Å andra sidan, med sitt stöd för Ukraina sträckt till det yttersta, är USA i akut behov av sina allierade för att visa sitt engagemang för saken och hjälpa den globala militärindustrin att fortsätta tjäna pengar på att skicka vapen till Ukraina.” tillägger rapporten.

När det gäller utsikterna till ett vapenstillestånd mellan Ryssland och Ukraina, verkar Biden-administrationen av allt att döma inte vara intresserade av att driva på för fredssamtal eller diplomatiskt engagemang med Moskva. Istället står de öppna för att säga att det vill se ett ”försvagat” Ryssland, enligt det senaste uttalandet från USA:s försvarsminister Lloyd Austin.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar