Kineserna har fått nog – vill ha demokrati och frihet

Hänger president Xi Jinping löst?

Efter år av stenhårda restriktioner och tvång till följd av den så kallade pandemin, har kineserna tröttnat. Sedan ett par månader protesterar de runt om i landet, dels mot restriktionerna men även mot den allmänna censuren och bristen på demokrati. En bedömare säger att det är en varning från de unga kineserna till president Xi Jinping.
Kinas president Xi Jinping.Foto: Wikipedia/ Palácio do Planalto

Det var i november förra året som demonstrationerna började. Mestadels unga studenter ställde sig på torg och andra platser med tomma vita pappersark för att symbolisera den stenhårda censuren i Kina. De vita tomma arken sa allt som man inte får säga.

Världen såg på med stor förvåning. Att kineserna skulle ha vågat sig ut för att protestera mot regimen och dess tvång, censur och förtryck, var det nog inte många som hade väntat sig, trots att protestvågor svepte över hela jorden. Man krävde till och med Xi Jinpings avgång, skriver SvD.

Kineserna fick nog

Kinas extrema covidrestriktioner hade kineserna levt med under ett par år vid det laget, och tvingats acceptera att ingenting i deras liv var som vanligt längre. Den frihet de hade haft var ytterligare beskuren, men framförallt var det storstadsborna som drabbades av inlåsning och absurda testningar. Därefter när den så kallade omicronvarianten dök upp skruvades tumskruvarna åt för de allra flesta.

Karantänpatrullen skannar passagerare på flyg i Kina.
Foto: Wikipedia/ Mx. Granger

Den utlösande faktorn till att den kinesiska befolkningen fick nog var när ett flerfamiljshus i staden Urumqi fattade eld och tio personer som hölls i tvångskarantän dog.

Då inträffade det historiska – att det kinesiska folket ansåg det vara värt risken att ge sig ut på gatorna och säga att det får vara nog nu. Myndigheterna och polisen gjorde förstås sina försök att tysta och få bort de demonstrerande människorna men fick ge upp och backade från presidentens besatthet av nollcovid-politiken.

Det slutar inte med covidprotesterna

En av universitetsstudenterna, Su, som deltog i novemberprotesterna säger till SvD att ”de historiska demonstrationerna måste förstås som början på ett skifte snarare än bara slutet på nollcovid. En föraning om att en mer turbulent era väntar Kina”.

Su berättar också att intresset för demokrati och frihetsfrågor växer i Kina ju mer tyrannisk staten blir, vilket får ses som en oerhört positiv utveckling inför framtiden. Han anser att människor nu med egna ögon sett att det kan löna sig att resa sig och protestera och han tror definitivt att det kommer att följa fler protester. Även medlemmar i kommunistpartiet har börjar reagera över saker som de anser är fel, säger Su.

En varning till president Xi Jinping

Kinakännaren Chen Gang, biträdande chef på East Asian Institute vid National University of Singapore, menar att protesterna i november var en varning från de unga till president Xi Jinping. ”Han har inte råd att ignorera ett eventuellt politiskt uppvaknande hos så många unga, utbildade människor.”

Chen påpekar också att censuren i media och på internet börjar irritera folket rejält. Självklart censurerades även medias rapportering om protesterna.

Vidare påpekar Chen att den mer kollektivistiska ledarskapsmodellen som infördes efter protesterna på Himmelska fridens torg 1989, successivt bytts ut sedan Xi Jinping kom till makten, till en mer personlig maktkoncentration. Detta har lett till en ökning av censur och övervakning och minskat utrymmet för diskussion.

Den kinesiska ledningen måste förstå att de måste börja tillåta avvikande åsikter, anser Chen.

”De här covidprotesterna visar att status quo inte kan fortsätta”, säger han.

En före detta journalist på en statlig kinesisk TV-kanal (som nu lever i exil i Japan), YouTubern Wang Zhi’an håller med:

”Det tomma pappret kommer att bli en mycket framträdande symbol för att mobilisera massorna. Även om protesterna inte varade länge den här gången kommer sociala rörelser i Kina definitivt inte att ta slut med det här.”

Lovar gott inför framtiden

Inget ont som inte för något gott med sig, brukar man säga och detta är extremt tydligt i svallvågorna efter den så kallade pandemin. Visst har människor av olika åsikter splittrats, men så oerhört många andra har istället gått samman för att ägna nästan all sin lediga tid till att kämpa mot diktatur, förtryck och inskränkningar av våra friheter. Därför är det så oerhört glädjande att det kinesiska folket, på andra sidan jorden, nu står upp och säger att de har fått nog.

Dock är en del människor en smula skeptiska till att vara alltför positiva inför framtiden. De tror att Pekings möjligheter att stoppa oliktänkande inte ska underskattas. Covidregler är en sak, censur och mänskliga rättigheter helt andra, menar de.

Man ska dock vara medveten om att kommentarer som dessa, är ett verktyg för att desillusionera människor så att de håller sig på den berömda mattan. Men i ett land med 1,4 miljarder uppretade invånare – där skulle då inte jag vilja vara president.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter