Kinesisk polisverksamhet i Sverige

Uppges ha en illegal polisstation på svensk mark

Den kinesiska statens rättsskipning verkar sträcka sig utanför landets egna gränser. Nu uppges det finnas en illegal polisstation i Sverige, där brottsmisstänkta kineser ”övertalas” att åka hem för att ställas inför rätta där.

I en rapport släppt av organisationen Safeguard Defenders framkommer det att Kina har 54 illegala polisstationer i 30 länder. Dessa syftar till att få kineser misstänkta för brott att återvända till hemlandet för att där ställas inför rätta där. Enligt Safeguard Defenders har uppemot 230,000 kineser ”övertalats” att återvända hem.

Kina är inte känt för sin rättssäkerhet, men däremot för sina hårda straff, så det rör sig sannolikt inte om ett frivilligt återvändande. Enligt rapportförfattarna utgörs övertalningsmetoderna av hot om repressalier mot familj och släkt hemma i Kina, såsom att neka barn rätt till utbildning, inskränka familjemedlemmars friheter, eller att straffa icke-brottsliga personer enbart genom guilt-by-association.

Poliskontor i Stockholm

Ett av de 54 poliskontoren finns enligt rapporten i Stockholm och ska lyda under polismyndigheten i Qingtian, en av två polisavdelningar i Kina, jämte Fuzhou, som ansvarar för dessa utländska stationer.

SvD har följt upp innehållet i rapporten och försökt få kontakt med huvudägaren till den hotellkoncern, där polisstationen ska ha sin adress, men utan någon respons.

Tidningen intervjuar även Laura Harth, kampanjchef för Safeguard Defenders, som påpekar att de två poliskontorens uppgift inte bara består i att hålla efter brottslingar, utan även att övervaka politiska åsikter hos exilkineser.

Brott mot folkrätten

Att upprätta och hålla igång rättsmekanismer som går parallellt med värdlandet, utgör en underminering av rättssäkerheten samt ett brott mot folkrätten.

När SvD kontaktar Justitiedepartementet säger man sig inte känna till förekomsten av sådana polisstationer och hänvisar vidare till Säpo, som inte vill ge några svar då det rör sig om ett underrättelsearbete kopplat till främmande makt.

Inte heller kinesiska ambassaden i Stockholm har svarat på SvD:s frågor.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter