Kinesiska staten utnyttjar ”Covid-spårningsapp” för att bekämpa demonstrationer

Skräckexemplet från Kina: Myndigheterna fryser miljontals bankkonton och förhindrar regimkritiker att demonstrera

Hundratals frihetsaktivister i Kina planerade en demonstration för att kräva åtkomst till sina frysta bankkonton. Demonstrationen kom att ställas in efter att den kinesiska staten manipulerat aktivisternas hälsostatus i ”Covid-spårningsappen”. Demonstranterna hindrades från att samlas genom att staten ändrade deras digitala hälsostatus till en rödmärkning, vilket betecknar en kinesisk medborgare smittad med Covid-19 och medför ett rikstäckande reseförbud.

Den 18 april beordrades Kinas tre största banker att frysa de personkonton som tillhör regimkritiska kinesiska medborgare. Samtliga tre banker ljög för sina kunder att de upplevde IT-störningar när de uppgraderade sina interna datasystem. De påstådda felen har inte åtgärdats sedan de först meddelades för cirka två månader sedan. Detta stränga uttryck av maktmissbruk har medfört att miljontals kinesiska medborgare nu inte har tillgång till sina bankkonton. Det totala värdet av de frysta tillgångarna uppgår till motsvarande 1 780 miljoner kronor.

Demonstranterna planerade att resa från hela Kina till den centrala provinsen Henan för att protestera mot att den kinesiska staten stängt av dessa miljontals bankkonton. Frysningen har gjort att företag inte kan betala ut löner och de miljontals drabbade individerna har nekats tillgång till besparingar och digitala betalningslösningar.

”Zero-covid-policy”

Sedan den kinesiska politbyrån införde sin ökända ”zero-covid-policy” kan staten kontrollera befolkningens rörelser genom att samtliga resenärer inom landet enbart kan boka sina resor online med personlig biljett, förutsatt att man testat negativt för Covid-19. Utan en grön indikator på den kinesiska regeringens Covid-app förlorar kinesiska medborgare tillgång till kollektivtrafik och utrymmen som restauranger och gallerior, samt rätten att resa genom landets olika provinser.

Den 2 juni utfärdade nio statliga myndigheter ett gemensamt officiellt meddelande: att alla som reser över gränsen till Kina med ett positivt test för Covid-19 kommer att riskera dödsstraff.

En man, identifierad som ”Liu”, berättade för Reuters att hans Covid-app blev röd morgonen efter att han bokat en resa till Henan. Liu planerade att delta i en protest i provinshuvudstaden Zhengzhou i ett försök att få tillbaka åtkomst till sitt bankkonto. Den inställda demonstrationen skulle ha varit en av hundratals som har ägt rum över hela provinsen de senaste veckorna. ”Jag kan inte göra någonting, jag kan inte gå någonstans. Du behandlas som om du vore en brottsling. Det kränker mina mänskliga rättigheter, säger Liu till Reuters.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter