tisdag, 27 september, 2022

Kissinger: Ukraina måste ge bort territorium till Ryssland

Henry Kissinger, världskänd veteran inom den amerikanska administrationen, avråder västmakterna från att försöka se till att Ryssland lider totalt nederlag i Ukraina. Han menar att det kan få förödande konsekvenser för Europas långsiktiga stabilitet.

Kissinger menar att Ukraina borde ta upp de ryska fredsförslag som finns på bordet och acceptera att förlora en del av sitt territorium, i syfte att uppnå fred. Det säger den idag 98-årige förre utrikesministern och diplomaten vid World Economic Forum i Davos, Schweiz.

– Förhandlingar måste börja inom de närmaste två månaderna innan det skapar omstörtning och spänningar som blir svåra att övervinna, menar Kissinger.

Han menade även att västländer borde komma ihåg att Ryssland är ”viktigt för Europa” och inte låta sig svepas med ”i stundens hetta”. De borde istället rikta påtryckningar mot Ukraina för att tvinga fram fredsförhandlingar.

Kissinger har tidigare gjort sig impopulär bland konservativa israeler genom att förorda eftergifter till arabvärlden för att slippa krig. Judiska tidningen Forward menar dock att Kissinger bara undvek att visa sin lojalitet till Israel alltför tydligt därför att den antisemitiske presidenten Richard Nixon inte litade på honom i Israelfrågan, just eftersom Kissinger är jude.

Var Israel står i Ukrainakonflikten är oklart. Medan israeliska agenter påstås ha varit aktiva på Majdan-sidan 2014 och ha militära rådgivare i den ukrainska krigsmakten, vägrar landet samtidigt att sälja vapen till Ukraina och blockerade redan i förväg alla potentiella försök från baltländerna att skicka Israeltillverkade vapen till sitt angripna grannland.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

Ny metod för cancerbehandling

- Annons -

Liknande artiklar